КЗП: Такса "дете" трябва да бъде забранена

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:47 / 21.04.2016
2221
Такса "дете" е нарушение от гледна точка на Закона за защита на потребителите (КЗП) и представлява нелоялна търговска практика, която следва да бъде забранена, тъй като противоречи на изискването за добросъвестност и коректност на търговеца. 

Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред "Дарик" радио по повод нашумелия в публичното пространство случай с ресторант в Стара Загора, който предвижда клиентите му да плащат 50% надценка от сметката си, но не по-малко от 20 лева, ако децата им играят в заведението.

"Първо, търговец не може да въвежда санкция за нарушение, защото санкциите са въведени от закона за извършване на определени нарушения и са посочени държавните органи и институциите, които могат да ги налагат. 

Също така това не би могло да бъде третирано и като "такса", както условно то се нарича, тъй като такава обикновено се събира също от държавна институция или в случаи, когато това бъде делегирано на непублични субекти, но за предоставянето на конкретна услуга, каквато очевидно в случая изобщо не е налице", коментира Маргаритов.

Той обясни още, че въвеждането от търговеца на такава "такса" е нарушение и защото няма абсолютно никаква дефиниция на понятието "детска игра".

"Детска игра може да бъде детето да стои на стола и да си играе на таблет. Детска игра може ли да бъде, например, ако то се разхожда между масите? Такива обтекаеми формулировки очевидно са насочени срещу потребителите и представляват недобросъвестност от страна на търговеца", посочи Маргаритов.

Той потвърди, че комисията се е произнесла по случая преди повече от месец, заповедта е връчена на търговеца и е предвидена санкция.

"Санкцията в конкретния случай е 5000 лв. При повторно нарушение тя би могла да бъде и в по-голям размер. Винаги, когато се определя размера, се съобразява степента на тежест на нарушението, засегнатите лица - колко биха били те хипотетично. Така, че смятам, че в този случай е справедливо", каза още Маргаритов и добави: 

"От гледна точка на нашата комисия подобни случаи винаги ще бъдат разглеждани като нелоялни търговски практики и съответно търговците, които ги практикуват, ще бъдат санкционирани."

В случай на поведение извън общоприетото като допустимо в заведение за хранене или в друг търговски обект, управителят му може да сезира органите на полицията или да предприеме други мерки спрямо извършителите.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
"Лукойл" връща почти 2 милиона лева за месец април
Издирват 57-годишен мъж, изчезнал след скандал 
Бизнесмен: Връщаме се към типа клиентско поведение от 2019 г.
В сезона на баловете, експерт с предупреждение
Председателят на Съвета на ректорите: Как да гоним качество, висш...
ЕК: 85% от българите имат собствено жилище


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).