КТ "Подкрепа" иска ВНС и плаши със стачка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:05 / 07.07.2013
3639
България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза, която неминуемо поражда и социална такава. Моралният дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили е видим и непоправим в мандата на 42-то Народно събрание.

С тези думи започва декларация на Конфедералния съвет на КТ "Подкрепа", подписана от президента Константин Тренчев, във връзка със ситуацията в страната.

След подробен анализ на обстановката у нас от февруарските събития до настоящия момент, КТ "Подкрепа" констатира:

"Политиците водят яростни, индивидуални и групови войни, от които ясно личи, че последна грижа за тях са реалните и задълбочаващи се проблеми на българското население. Намираме, че именно те (политиците) са основните причинители на нестабилност, противопоставяне на обществени групи, на чувството на безизходица, омерзение и гняв у сънародниците ни" заявяват от "Подкрепа".

"Доверието в институциите е под елементарния минимум. Междувременно държавата деградира с бързи темпове. Администрацията е парализирана и почти не функционира. Свидетели сме на яростна конфронтация в задкулисието, генерирана през 23-те години мъчителен преход, довел до безпрецедентно обедняване, грабеж, криминализация, непозната в нашата история, безперспективност, морален и духовен упадък, прогонващ от страната най-младите и интелигентни българи, демографска катастрофа, и не на последно място - подхранвано от политиците етническо напрежение, което отделни политици тласкат към етнически конфликт", смятат от синдиката.

Според "Подкрепа" няма ясни визии за развитието не само на държавата, а и на отделни нейни ключови сектори, като енергетиката, която е в колапс и без бързи и решителни мерки ще се задълбочи и ще повлече надолу остатъците от икономиката, която едва функционира.

Бъдещето на здравеопазването е също под съмнение. Трябва да се прави бюджет, защото без такъв не е възможно да функционира държавата. В критичен период на договаряне сме за европейските фондове. Част от обществото основателно иска оставка и предсрочни избори. Друга част от обществото е на противоположно мнение.

Нашето дълбоко убеждение е, че целият преход бе опорочен и извратен като процес, поради настоящата Конституция, която бе резултат от едни дълбоко нечестни избори, вътрешни предателства и задкулисни съглашателства на част от тогавашните лидери на СДС през 1990 г.Този документ заложи в себе си напрежение между институциите, политизира и направи зависима съдебната система и въпреки че той е тълкуван над 70 пъти и ремонтиран 4 пъти за 15 години, което е безспорно доказателство за неговата неяснота и двусмисленост, продължава да пречи на съвременна България да изгради устойчива и адекватна за нея управленска формула за една съвременна европейска държава., отбелязва "Подкрепа".

Според синдиката основен недостатък на Конституцията е пълната липса на държавническа концепция. Освен това тя противоречала на основни принципи, правила и норми, залегнали в основата на европейски документи и Лисабонския договор, който регламентира механизмите на функциониране на ЕС, част от който е и България.

Конфедеративният съвет на КТ "Подкрепа" настоява държавният глава да упражни правомощията си за свикване на Велико Народно събрание. Задължава Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа", в режим на консултации с всички членове на Конфедерацията, да подготви пакет от конкретни предложения. Възлага на Изпълнителния съвет на "Подкрепа" да проведе консултации с широк кръг автентични граждански организации, споделящи идеята, че България се нуждае от потребността за спешно пренаписване на правилата за функциониране на държавата.

"Предупреждаваме българските институции във възможно кратък срок да разгледат и се съобразят с тези наши искания. В противен случай, ако партиите, представени в 42-то НС не предложат разумно решение, "Подкрепа", за да защити интересите на своите членове и на сънародниците ни, е в правото си да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална политическа стачка", заявяват в декларацията.

Източник: Vesti.bg


Виж коментарите (5)

Още по темата (543):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Вувузели на годишнината от протестите срещу Орешарски в Пловдив
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Пловдив излиза на протест прещу правителството
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски от Хасково: Можем да направим още повече - да отвар...
Шофьори на линейки от Пловдив пред Ваня Григорова: Живеем с по 3 ...
Положиха тленните останки на цар Фердинанд в двореца "Врана"
Мъжът на Славена Вътова вече с присъда и у нас
Бойко Борисов: Класата е в наша полза
Делян Пеевски от Кърджали: Хората са нашият мощен гръб! Готови см...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).