Изтича срокът, в който свободно можем да заменим лекарствата, съдържащи валсартан

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:23 / 06.08.2018
3339
Днес е последният ден, в който, по преценка на общопрактикуващите лекари, свободно ще се заменят блокираните лекарствени продукти за лечение на хипертония и на сърдечни заболявания и аптеките ще ги отпускат безпрепятствено на пациентите. В списъка са включени 62 лекарства, които бяха спрени у нас и в цяла Европа заради активното вещество валсартан, доставено от китайска фирма, и съмненията, че в него има канцерогенен примес.

Припомняме, че 62 лекарства за високо кръвно, скорошен инфаркт и сърдечна недостатъчност бяха изтеглени от аптеките в страната. Лекарствата бяха спрени и в аптечните мрежи  в цяла Европа. Причината - в активното вещество Валсартан, доставено от китайска фирма, вероятно има канцерогенен примес. Европейската агенция по лекарствата е предупредила за опасния примес официално вчера. Замърсяването се появило след като фирмата сменила метода на производство през 2012 година. Около 300 000 българи ползват различни медикаменти с Валсартан. Повечето от тях са в списъка с блокирани лекарства.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).