Излезе прогнозата за целия януари

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
15:03 / 28.12.2022
280136
Януари ще започне със сравнително топло и сухо време, през първите 10 дни температурите ще се понижат. Това каза за Агенция "Фокус“ дежурният синоптик от НИМХ Анастасия Кирилова.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 2 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 4 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 43 мин. и залязва в 17 ч. и 37 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 53 мин. Фазите на Луната през месеца са: 07.01 - пълнолуние, на 15.01 – последна четвърт, 21.01 - новолуние и 28.01 – първа четвърт.

Характерни особености на месеца:

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма вероятност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима. В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.

Средният месечен брой дни със снежна покривка е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието – от 2 до 5. Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината – след нахлувания на арктичен въздух, стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 ˚С, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г.

Прогноза:

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4° а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м. Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 12° и минус 7°, по

Черноморието - около минус 3°, а най-високите – между 13° и 18°.

Януари ще започне със сравнително топло и сухо време. В планините и планинските райони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, особено в часовете преди обяд, предимно облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, но в по-голямата част от страната ще останат над климатичните норми. Облачността и над планинските райони ще се увеличи, повишава се и вероятността за валежи, предимно слаби и от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от обичайните. През повечето дни има и повишена вероятност за валежи на повече места, предимно от дъжд, който във високите полета, ниските планински райони и на места в Северна България ще преминава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за валежи е относително по-малка.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да бъдат близки, а в западните райони и по-високи от климатичните норми. По-голяма вероятност за обстановки с валежи на повече места има в началото и около средата на десетдневието.

През последните дни от месеца се повишава вероятността за слънчево време и относително по-високи температури в планините и предимно облачно и мъгливо време в низините.

Виж коментарите (1)

Още по темата (494):
21.01.2024 АПИ с актуална информация за пътната обстановка
02.01.2024 Времето се разваля
13.12.2023 Почти пролетно време ни очаква в сряда
28.11.2023 Снежно семейство се настани в русенски квартал 
25.11.2023 Зимата скова страната: Червени кодове за опасно време, автомобили аварираха в снега и катастрофи на много места
22.11.2023 Къде зимуват змиите? 
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).