Избираме нови изтребители измежду "Грипен", "Юрофайтър" и F-16

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:22 / 08.10.2014
4811
До 6 месеца трябва да си изберем нов изтребител, съобщи служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов по време на международна конференция, организирана от Военната академия в София.

Предварителният сондаж на страната ни за модернизацията на ВВС отся шведските машини "Грипен", общоевропейските "Юрофайтър" и американските F-16. Като фаворит за окончателното решение в МО обаче отличават щатския изтребител. Планът предвижда покупката на около 8 самолета втора ръка за около 400 млн. долара.

По думите на Шаламанов изборът не е предрешен.

"Важните решения се вземат стъпка по стъпка, прозрачно, с ясна отговорност", изтъкна служебният министър и допълни: "В България през последните двадесет и няколко години никога не са летели повече от 5 - 6 изтребителя, така че ако можем да придобием 8 - 10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне 4-5-кратно в по-добро състояние." Според Шаламанов с машините, които България ще купи, ще си гарантира сигурността.

От 2000 година се говори, че има готов проект за изтребителите и досега той не е внесен в МС, напомни министърът. "Крайно време е да има краен срок и той е 6 месеца", категоричен беше той.

Преди време Шаламанов подчерта, че 28-те членки на НАТО може да имат много изтребители, но е важно за сигурността на България нашите ВВС, които в момента разчитат основно на МиГ-29, които не са приведени към стандартите на НАТО, както и на МиГ-21, да са в добро състояние.

Модернизирането на армията ни е залегнало в документа "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". В него е разписан ангажимент за отделянето на 1,5% от БВП за отбрана за 2015 година. Освен това трябва да се отделят и 15% от военния бюджет за инвестиции във въоръжените сили.

Кабинетът "Близнашки" вече реши до 2020 година да бъдат свалени на земята всички руски изтребители и хеликоптери. Затова във Военновъздушните сили зрее бунт, тъй като над 300 пилоти и инженери по поддръжката са изправени пред угрозата да останат без работа, след като на земята останат 15 бройки МиГ-29, 6 самолета МиГ-21 и 14 бомбардировача Су-25.

По повод недоволството на пилотите и инженерите военният министър каза: "Винаги ще има недоволни хора. Аз не считам, че един български офицер може да бъде недоволен от това, че България за първи път в историята си има национална програма за превъоръжаване. Всички трябва да участват в намирането на най-добро решение в рамките на тази програма и това решение да бъде намерено бързо."

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).