Историческо! Пилот от "Граф Игнатиево" извърши първи самостоятелен полет на F-16

Автор: Гено Петров
Коментари (0)
09:11 / 13.10.2021
6783
Майор Стоян Петков извърши първи самостоятелен полет на F-16. "След един исторически ден за нашето семейство - първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!“ Това написа във фейсбук страницата си съпругата на майор Стоян Петков Уляна под снимката на пилота с едно от децата му.

Действително исторически момент за българските военни пилоти преди празника на ВВС – 16 октомври! Отзивите са много. Всички поздравяват българския офицер с този успех. 

Майор Стоян Петков е инспектор-пилот в авиобаза Граф Игнатиево. До 2007 г. учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където завършва магистратура по "Авиационна техника и технологии". През 2017 г. се дипломира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на Военновъздушния университет на ВВС на САЩ. Той е опитен военен летец-пилот I-ви клас. От 2010 г. лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза Граф Игнатиево за бойни дежурства и целеви полети, информира военният сайт otbranata.com.

Заедно с майор Петков на близо от година и половина на тригодишно обучение в САЩ са пилотите старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и капитан Александър Велинов. Те са първите четирима от 13 пилоти, които ще трябва да се обучават на новите изтребители.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).