Истинското сирене на пазара намалява

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:41 / 28.12.2022
15223
Производството на сирене с растителни мазнини у нас се увеличава, показват данните на Министерството на земеделието. За първите 10 месеца на тази година предприятията са произвели 11 166 тона имитиращ продукт, докато за същия период на миналата година са произведени 10 982 тона.

Най-голямо е производството през август, септември и октомври, като на месец надхвърля 1200 тона.

В същото време мандрите изкарват все по-малко истинско сирене от краве мляко. От началото на годината до октомври са произведени близо 63 000 тона, докато за същия период на 2021 г. – 67 643 тона.

Най-много краве сирене е произведено през май тази година – над 7000 тона, но следващите месеци количеството намалява.

Спад е отчетен и при добитото прясно мляко. Общо в страната са добити над 577 млн. литра, като 542 млн. литра е кравето мляко. От май насам обаче месечните количества намаляват, показват данните на земеделското министерство.

Увеличава се производството на краве мляко за пиене с добавки, а това на заквасени млека намалява. По-малко масло излиза от мандрите, като за 10 месеца са произведени малко над 1000 тона.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).