Искат задължителна 6-месечна казарма, жените - само доброволно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (84)
17:10 / 18.02.2016
16779
Инициаторът на идеята за въвеждане на наборна служба Красимир Каракачанов вече пише законопроекта и до месец-два има готовност да го внесе в Народното събрание, съобщи самият той за Канал 3.

Зам.-председателят на парламента уточни, че в момента се работи по текстовете на проекта, който ще предвиди задължителна 6-месечна наборна служба. Още 6 месеца пък ще могат да служат онези, които пожелаят да изкарат сержантска школа или школа за запасни офицери.

"Това е тъй наречената "доброволческа служба". Чрез нея ще се придобиват допълнителни умения, защото армията не е само войници, трябва да има и команден състав", коментира Каракачанов. 

Пак на доброволен принцип той ще заложи в проектозакона правото и на жените, ако пожелаят, да изкарат 6-те месеца наборна служба.

"Защо да не е и за жени, след като служат и сега в армията? Разбира се, не ги разглеждам като пехотинци, които търчат с автомати", добави съпредседателят на Патриотичния фронт.

Според него жените могат да бъдат полезни в медицинските части и в ракетни войски например.

Каракачанов напомни на скептиците, които не гледат насериозно на неговата идея, че така са реагирали и миналата година, когато пръв е призовал армията да иде да пази границата, а днес това бе прието и гласувано от парламента. 

"Сега казвам, че ще се стигне дотам да възстановим наборната военна служба. И ще го приемат, нямат избор", пророкува войводата. 

Каракачанов посъветва още военния министър Николай Ненчев да не се пази да произнесе фразата, че армията ще стреля по нарушители на границата.

"Армията стреля, тя затова е въоръжена институция, както и полицията. Ако се наложи, трябва да използва оръжие. Това оръжие е дадено не за да се разнася като тояги, а да се използва по прездназначение и според закона.

"Ако ще ги пращаме, само за да ги разкарваме, няма смисъл. Така че г-н министърът трябва да е малко по-смел, той е министър на отбраната и трябва да може да обяснява на медиите ясно и директно - армията е въоръжение институция", препоръча на Ненчев Каракачанов. 

Министърът днес избегна дори да назове думите "оръжие" и "стрелба", след като промените в закона бяха приети от пленарната зала, и поясни, че щял да обсъжда какво точно ще правят на браздата военните заедно с вътрешната министърка Румяна Бъчварова.


Виж коментарите (84)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).