ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Йордан Илиев за цените на торовете: Не се очаква да се върнат нивата от преди 5 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:13 / 18.04.2022Коментари (0)692
©


Светът неимоверно върви към инфлация, а пазарът на торовете не се очаква да се нормализира до нивата от преди 4-5 години. Това каза агрономът и управител на фирма Агрономис Йордан Илиев, по време на уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред”.

Въпреки че трябва да свикнем с шоковото поскъпване на торовете и препраратите за растителна защита, има начин едно стопанство да остане рентабилно, обяснява Илиев.

По думите му фермерите могат да се възползват от възможностите, които предлага променливото торене.

"Това е един много добър вариант в моментната ценова политика каквато е на торовете, защото би ни спестило разходи. От друга страна не го гледайте само от страната на цената, би ни довело и до намаляване на разходите по приложение. Оттам нататък би повлияло и на добивите. Въпреки че можем  да сложим някъде повече, някъде по-малко, златната среда чрез променливото торене е доста по-лесно да се постигне, защото в един посев буквално може да има и три типа почва. Това е едно от нещата, които смятам, че всеки един фермер  би следвало да последва и да успее да внедри в своето стопанство", обясни Илиев.

Почвеното пробовземане също е неизменна част и спомага за подобряване на рентабилността, чрез намаляване на разходите.

"Това не е необходимо да се прави всяка година. Един такъв по-задълбочен анализ по отношение на органика, на хумусно съдържание би ни дало  едно доста добро виждане за самия посев. Оттам нататък азот няма смисъл да бъде изследван. Фосфор, калий, основните и второстепенни хранителни елементи. И когато имаме тази визия на полето, съответно с възможността на техниката, която успява да си избере фермера, тези два елемента биха ни направили доста ясна картина, по отношение на това променливо хранене. Съответно всяка култура си има специфика при внасяне", каза той.

Какво се случва с пазара на торовете и кога ще можем да говорим за баланс в цените? Този въпрос зададохме на Йордан Илиев.

"Следейки пазара от доста години, макар и леко задочно, бих казал, че това, което се тръби за тези 350% буквално е за няколко месеца. В годините отново е имало вариации на продуктите, само че не толкова. Преди можехме да прогнозираме. Всеки знаеше, че летни сделки са най-изгодни за земеделците, понеже търсенето е по-ниско и цената е по-ниска. Можем да намерим продукти, независимо какви са те, на доста по-ниски цени. Съответно в двата пикови момента, когато тръгва да се купува повече продукция, това са ранна пролет и късна есен, цената отново се вдига. И вариацията, ако беше тук с 40-50 лв. и в някои случаи при различните продукти до 100 лв, то в момента говорим за 200-300 лв. и нагоре. 

Пазарът на торове, те буквално станаха като борсова стока. Имаше дни, в които цената се сменяше около три пъти на ден. И това отново са фактори, които реално погледнато не бих казал, че ние можем да влияем на тях", категоричен е агрономът.


По думите му през последните 5 години се наблюдава плавен ръст в цените на торовете, но това се дължеше по-скоро на факта, че производителите се опитват да оптимизират производството си. И докато те подобряват качеството на продукцията, съответно цената на продукта се вдига. 

Каква е прогнозата на Йордан Илиев за бъдещето на торовете?

"Пазарът на торове не се очаква да се нормализира до тези нива от преди 4-5 години при всички случаи. Със сигурност трябва да свикнем с новото нормално и съответно да правим нашите прогнози и себестойности.  Съответно разходите на едно стопанство вече трябва да се калкулират с тези цени, които наблюдаваме през последните няколко месеца", заключи специалистът.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: