Има ли право личният лекар да ни откаже направление?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:51 / 12.01.2023
2647
Има ли право личният лекар да откаже направление? Този въпрос задава гражданка към НЗОК:

"Синът ми е ЗОЛ (б.р. - Здравноосигуреното лице). Преди повече от 6 месеца беше на преглед при УНГ специалист заради почти постоянно запушен нос. Проблемът имаше временно решение и отново се появиха същите проблеми. Шест месеца по-късно решихме отново да проведе лекарски преглед, но личния лекар отказва да му даде направление, защото това бил хроничен проблем??? Искам ясен отговор - има ли право личният лекат да откаже под такъв предлог да даде направление, и въз основа на това дори е отказла да му направи преглед."

Ето и отговора на НЗОК:

Принципно няма причина за отказ от издаване на направление от личния лекар към специалист, тъй като предишният преглед на сина Ви е бил преди 6 месеца.

В нормативната уредба не е записан точно определен брой направления, които здравноосигуреното лице може да ползва в рамките на календарната година, но тъй като броят на направленията и сумите за изследвания се определят съобразно пациентските листи на лекарите въз основа на определени критерии, изпълнителите на медицинска помощ разполагат с точно определен брой медицински направления за прегледи и изследвания за всяко тримесечие.

Това ограничение се налага от факта, че НЗОК разполага с определен финансов ресурс, съгласно Закона за бюджета на НЗОК, приет от Народното събрание. В случай на необходимост от още направления, лекарят може да подаде заявление до РЗОК за отпускане на допълнителни, към вече определените му за тримесечието.

Преценката за издаването нанаправление е на лекаря, в зависимост от здравословното състояние на пациента, което НЗОК не би могла да коментира.

Ако решите, бихте могли да смените личния лекар на Вашия син до края на м. декември.

Не е необходимо да уведомявате предишния му личен лекар. Достатъчно е да попълните формуляра за смяна. Може да го изтеглите от сайта на НЗОК -  рубрика "За граждани“ - "Регистрационни форми за постоянен избор на общопрактикуващ лекар“. С този формуляр, на гърба на който са дадени подробни указания за попълването му, и със здравноосигурителната книжка  на сина Ви отивате при новоизбрания личен лекар.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).