ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Илия Зюмбилев гост на специално събитие организирано от Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:23 / 08.03.2024Коментари (0)2161
©
"Медалите представляват признание за отличното качество на българските вина и служат като убедително доказателство, че страната ни успешно се конкурира на европейска и световна винена сцена. Тракийската низина е уникален географски регион, който не само допринася за богатството на българското вино с изключителни климатични и почвени условия, но и засилва автентичността на винопроизводството.“ – сподели областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев на специално събитие на Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection, което се проведе на 7 март 2024г., в Гранд хотел София.

Изкуствен интелект вече ще се използва за анализ и изготвяне на профил на вино и високоалкохолни напитки. Това заяви Меглена Михова, посланик на "Световното по вино“ (Concours Mondial de Bruxelles – CMB) и Spirits Selection (SS), при представяне на новите тенденции в индустрията. България беше домакин на единствените 2 пътуващи конкурса в света през 2016 и 2018 г. Страната ни участва в тях вече 7 години. Българските изби са със средна успеваемост от 40% и са сред топ 10 в света.

Всеки от 350-те дегустатори ще оставя бележки за всяко от 45-те вина, които опитва на ден. Освен да ги оценява по 100-точкова система, той ще описва аромата, вкуса, структурата. На базата на тези дегустационни коментари, статистически анализ и AI изработват подробно описание (профил). Профилът показва силните и слаби страни на виното, произхода на дегустаторите, техните впечатления. Специално "колело на ароматите и радар на вкуса“ пък разкрива характеристики, като например дали едно вино има аромат на плодове и какви (череша, касис, кардамон и др.), подправки, минерален вкус, каква е киселинността, концентрацията на танини и т.н. Чрез AI ще се правят профили на над 10 000 вина годишно.

Изготвеният с помощта на AI профил ще се предоставя безплатно не само за наградени вина, а за всички в конкурса. AI ще се ползва и за анализ на високоалкохолни напитки. "Малко е вероятно един производител, особено по-малък, да събере толкова много и качествена информация от международно жури“, категорична е Меглена Михова. AI ще помогне както на производители и търговци, така и при избора на крайния потребител. Приложението с "колелото на аромата и радар на вкуса“ вече се използва в магазини в Италия и Португалия.

Друга новост в "Световното по вино“ е категория за нискоалкохолни и безалкохолни вина. Държави като Япония, Бразилия, Германия, Франция имат голям интерес към тях. "България като че ли има повече бъдеще в био сегмента, отколкото в нискоалкохолните вина; вече имаме доста такива насаждения“, коментира Меглена Михова. Пазари като САЩ и Азия търсят нови качествени био предложения.

Тази година 350 дегустатори от 50 държави в света се очаква да оценят 7500 вина. Конкурсът за розе ще се проведе в Хърватска, за бели и червени вина – в Мексико, за шампанизирани – в Италия, за високоалкохолни – в Китай. Предлага се безплатно събиране и доставка на мостри на вина и високоалкохолни напитки от България, като срокът е 12 април 2024 г.

През 2023 година година България спечели от Concours Mondial 40 медала (3 големи златни, 20 златни и 17 сребърни) за червено, бяло, розе и пенливо вино, както и най-високото отличие, т.нар. Revelation (вино-откритие). Българско вино беше обявено за най-добро в съревнование с 4 836 вина от 50 държави. България постигна и най-висока успеваемост през последните 7 години. Съотношението медали спрямо подадeни мостри през 2023 г. е 46%. С най-много отличия е Тракийската низина, следвана от Долината на Струма и Дунавската равнина. Конкурсът присъжда медал най-много на 30% от всички подадени мостри.

Сред официалните лица на събитието за новите тенденции в световните конкурси бяха областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, зам.-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, директорът на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев и др. Гостите дегустираха отличени вина и високоалкохолни напитки на "Винекс Славянци“, "Клеманс“, "Едоардо Миролио“, "Черноморско злато“, "Белоградец“, "Шато Авли“, "Драгомир“, "Исперих“ и "Златен Рожен“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: