Големи проблеми в "Булсатком"! Ще останем ли без телевизия?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:34 / 08.12.2021
94338
Апелативният съд - София назначи временен синдик в най-големия сателитен тв оператор у нас – "Булсатком", за чиято собственост се водят акционерни спорове, има и съдебни дела с искането за несъстоятелността на компанията, която държи около 36 на сто от пазара на платена телевизия.

През август Спас Русев, който е в надзора на "Виваком", обяви, че е купил дружеството. Сделката обаче не е внесена за одобрение в Комисията за защита на конкуренцията, а за 14 декември е насрочено поредното заседание по българското дело за несъстоятелността на "Булсатком".

На този фон Апелативният съд – София на 6 декември се е произнесъл по жалби на единия от създателите, но днес миноритарен акционер в "Булсатком", Пламен Генчев и старозагорската фирма "Розенфелд и Ко", която има несъбрани вземания от оператора по пет договора. Те се оплакват от отказ на Софийския градски съд да назначи временен синдик в "Булсатком", който да следи сделките на сегашното ръководство на дружеството, както и да се наложи временен запор върху оптичната мрежа, инженерната инфраструктура, сървърите, различни устройства и дори вземанията на сателитния оператор, пише "Медиапул".

На първа инстанция Софийският градски съд е решил, че липсват доказателства, че ръководството на фирмата разпилява или унищожава имуществото. Според Генчев обаче се източват активите на дружеството, като се дава пример с консултантски договор за над 1 млн. лв. Той продължава да твърди, че дружеството трябва да се обяви в несъстоятелност, тъй като отчетите за 2019 г. сочат повишаване на задълженията му със 170 млн. лв., което означава неплатежоспособност. В жалбата си пред апелативния съд той посочва, че бездействието на управата на "Булсатком" е довело до забавянето на издължаването към кредиторите и останалите акционери в компанията майка на сателитния оператор "Булсатком Ю Кей ХолдкоЛимитед", който е регистриран във Великобритания.

Съдът приема искането на Генчев и "Розенфелд и Ко" за назначаване на временен синдик и като такъв е определена Миглена Стамболиева, която има три дни срок да стъпи в длъжност и да започне да надзирава случващото се в "Булсатком". Тя ще одобрява всички негови сделки и ще контролира разпореждането с права на дружеството. Не се приема обаче искането за временен запор на мрежата и вземанията на тв оператора.

Определението на съда не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).