Главният прокурор ще бъде разследван?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:43 / 26.01.2023
1343
Официално депутатите приеха механизма за контрол върху главния прокурор на първо четене. С промени в Закона за съдебната власт той ще може да бъде разследван, както и отстраняван от длъжност при определени хипотези. 

След дълго отлагане с различни процедури и хватки депутатите стигнаха до същината на съдебната реформа. С промените в закона за съдебната власт, предложени от ‚Възраждане“ се въвеждат две свързани неща. Първо - следствието вече да е независимо и второ - в качеството си на такова да разследва главния прокурор.

"Ние предлагаме следствието да бъде изведено, да не бъде подчинено на прокуратурата и да бъде самостоятелен съдебен орган“, каза Цвета Рангелова от "Възраждане“, предава bTV.

Идеята срещна и критики, и подкрепа, независимо от партийната принадлежност.

"Как си представяте с магическа пръчка хора, които са работили в зависимост и в колаборация с главния прокурор години наред, изведнъж да пречупят тази зависимост“, каза Мирослав Иванов от ПП.

Стигна се и до двустранни сблъсъци за това кой да упражнява контрола над главния прокурор – следовател, прокурор или съдия.

"Този напън в момента е същият. Никой не говори за механизми за разследване. Има само един механизъм за този кръг и политическите им проксита – това е съдия да го прави. А може да бъде прокурор, който да е независим от главния прокурор“, каза Йордан Цонев от ДПС.

"България затъва все по-дълбоко от тези театри на сенките, които разиграваме тук. Европа, милата тя, е тъпа и нейният проблем е, че не слуша ДПС, а едни други кръгове“, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Подкрепа дойде от хора с противоположни политически възгледи.

"Ние всички ще бъдем разследвани от 200 органа, а главният прокурор пак ще бъде в луксозно положение, защото ще бъде разследван само от един, което намирам за несправедливо“, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Следствието не трябва да бъде вливано и подчинявано на когото и да било. Това неправилно политическо танго, което се играе повече от 25 години, доведе точно до това положение сега“, каза Бойко Рашков от ПП.

"Определяме като добро предложението на колегите от "Възраждане“ в този закон. Това го казвам не само като депутат, а и като бивш следовател, който е водил реални разследвания. Работили сме с г-н Рашков в следствието по едно и също време“, каза Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Продължава гледането на съдебни текстове с промените в НПК. С друг проект на Министерския съвет Народното събрание въведе етични кодекси за съдиите и прокурорите.

Сутринта пък по искане на ГЕРБ от дневния ред отпадна компенсацията за битовите потребители на газ от януари до април. Според ПП така сметките ни за газ ще нараснат с около 30%.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).