Георги Събев: Търсим добрите практики за подпомагане на хидропонните производители

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:28 / 24.02.2023
264


В новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) по обвързаната подкрепа няма да се подпомага производството в оранжериите с хидропоника. Причината е, че по регламент помощта се дава на хектар земя, а в тези стопанства реално няма почва.

Всичко за Кампания 2023

“Миналата седмица проведохме срещи с производители, които са засегнати от тези промени, като търсим добри практики от другите държави членки. 

Имаме информация, че хидропонно земеделие не се подпомага чрез инструментите на обвързаното подпомагане, но пък се използват други държавни помощи под една или друга форма, така че проучваме на този етап какво правят другите държави и как подкрепят своите хидропонни производители”, коментира зам.-министърът на земеделието Георги Събев за Агри.БГ.

По думите му съществуват правни съображения относно това, защо не се подкрепят тези производители.

“Това, което комуникацията с партньорите от ЕК показва е, че подпомагане следва да се предоставя за култури, които се отглеждат в почва. Хидропонното отглеждане не е такова, но пък е широко застъпено в производството, включително и в други държави. Търсим добрите практики и въз основа на тях ще намерим как те могат да бъдат приложени в България”, заключи Георги Събев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).