Фирмите ще раздадат по 200 лева коледни бонус

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
09:45 / 08.12.2013
3760
Коледният бонус за служителите в частния сектор ще бъде средно около 200 лв. Това показват резултатите от проучване на Българската стопанска камара (БСК), проведено предимно сред фирми в секторите търговия и услуги.

"Повечето работодатели са готови да заделят до 20% от размера на заплатата за коледен бонус", коментира председателят на БСК Божидар Данев. Той добави, че средната заплата на обикновените служители в сферата на услугите и търговията е около 1000 лв. Така на практика излиза, че повечето работници ще получат около 200 лв. повече за празниците.

38 на сто от работодателите са по-щедри и ще дадат на подчинените си по половин работна заплата, или около 500 лв. Едва 6 на сто обаче могат да дадат повече от 100% от заплатата на служителите си.

Всяка четвърта компания пък няма да раздаде нито лев отгоре на служителите си, сочат още данни от проучването на БСК. Не липсват и работодатели, които са решили да стимулират допълнително само най-добрите си служители. Данните от проучването обаче са оптимистични и показват, че все пак 56% от фирмите ще зарадват всичките си служители с бонуси за коледните и новогодишните празници.
В сравнение с края на 2012 г. 43% от фирмите няма да променят размера на бонусите. Почти всеки трети шеф ще раздаде повече, а 18 на сто ще дадат по-малко.
Най-големи за тазгодишните празници ще има за ИТ спецовете. "При тях заплащането е високо. Средната им заплата е 1700 лв. В другите сектори кризата все още оказва силно влияние", уточни Божидар Данев.

Освен пари проучването сочи, че всяка пета фирма ще подари на служителите си фирмени сувенири като химикалки, тефтери, бутилки вино. Близо 10 на сто, пък планират да предоставят на служителите си ваучери за храна и напитки.
Половината от шефовете определят добрите финансови резултати като основна причина за раздаване на бонуси. 24 на сто от работодателите обаче са на мнение, че приносът на работника е определящ за това дали да получи допълнително финансово стимулиране.

Според половината от анкетираните работодатели основното предназначение на коледните бонуси е да се стимулират добрите служители 17% от бизнесмените използват допълнителното заплащане като начин да се сплоти екипът на фирмата.Резултатите от допитването показват още, че болшинството от компаниите не са увеличили служителите си. При 30% от тях обаче е имало назначения и уволнения. Повече от 60 на сто от фирмите, които са се включили в анкетата, работят основно за вътрешния пазар. Близо 30% от компаниите работят и за износ. Това са предимно международни компании.



Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (18)

Още по темата (201):
21.03.2014 Демонтират ледената пързалка на Центъра
25.01.2014 Отчетоха бум на заемите по време на коледните и новогодишните празници
20.01.2014 Пловдивски ученици разчупиха новогодишна пита по гръцки обичай
17.01.2014 Наградиха авторите на най-атрактивните коледни украси в "Централен"
16.01.2014 Вече демонтират коледната украса в Пловдив
04.01.2014 Магазините опустяха в първите дни на новата година
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски, председател на ДПС, посети Търговище
Морската вода е чиста, трима министри я инспектираха
Изживей лятото с хитова музика, филмови предизвикателства и супер...
Нападнаха и пребиха ученичка в двора на столично училище
Ново земетресение люшна Югозападна България
Доц. Васко Николов: Железопътният транспорт е стратегически отрас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).