Ето я първата реч на новия български президент

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
10:48 / 19.01.2017
6676
Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история, да бъда държавен глава на многолик народ. Мнозина казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси и от лоялността на политиците към народа. Това заяви в словото си новият президент Румен Радев.

"Държавност се гради с натрупване. Искам да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици. Всяко поколение има своите изпитания. Преходът се оказа нашият жребий. Той донесе капитални обществени промени, приета бе нова конституция", каза Радев пред депутатите.

"Приета беше нова конституция, която промени разделението на властите, икономическите реформи, макар и болезнени, доведоха до превръщането на икономиката ни в пазарна, членството ни в ЕС и НАТО, страната ни е изпълнила нормалния ход в историята.

Свикнахме да гласуваме, примирихме се с изборните престъпления, появиха се лабораторни партии, чуждопклоннически. Отчуждението на гражданите от политическата класа е идеална среда за популизма. Проведеният референдум, макар и под задължителния праг, показа, че хората искат личности, както и намаляване на субсидията", каза още новият държавен глава.

Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система. Погледът на европейските партньори и на българските граждани виждат едно и също - бавно правосъдие. Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото НС и да постигне ясни цели - бързо, справедливо и независимо правосъдие", изтъкна Радев.

"Съдебната реформа не трябва да се приема като панацея за справяне с недъзите на обществото. Без обединени усилия и без непримиримостта на обществото няма как да се справим с корупцията и престъпността", категоричен бе той.

Като други проблемни области той изтъкна здравеопазването и образованието. 

"Като президент нямам амбицията да превишавам конституционните си правомощия, но няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване. Никоя институция не е способна сама да постигне големи национални сили", заяви новият президен. 

"Ще използвам всички възможности за насърчаване на диалога между институциите и обществото. Защото не партийният монопол, а диалогът е гаранция за демократичното развитие на страната. Ще следа институциите да работят за интересите на страната, а не да подменят приоритетите в името на краткосрочни цели. Ще бъда президент на всички българи, ще отстоявам надпартийността и ще се противопоставя на опитите за разделение на хората", зарече се Радев.


Виж коментарите (19)

Още по темата (265):
29.07.2017 Борисов: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим!
18.02.2017 Експерт по сигурността: Ще превърнат Радев в парцалена кукла
25.01.2017 Румен Радев изпрати писмо до Доналд Тръмп
23.01.2017 Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава
19.01.2017 Местан разкритикува Радев, че поздравил патриарха, но не и мюфтията
19.01.2017 Румен Радев положи клетва като президент на България
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).