Ето кога най-рано могат да се проведат изборите и кой ще ги насрочи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
20:08 / 15.11.2016
7437
Най-ранната дата за евентуални предсрочни парламентарни избори е 26 март 2017 г. Според конституционалисти единственият, който може да ги насрочи, е избраният за президент Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари, съобщи БНР.

Президентът Росен Плевнелиев е поискал вчера от Конституционния съд да каже дали в последните три месеца от мандата си, през които, както вече стана ясно, държавният глава не може да разпуска Народното събрание, може да определи датата на предсрочните избори.

Според източниците на радиото - категорично не може, защото указът за насрочването на предсрочния вот е обвързан с този за разпускането на парламента, тоест президентът Плевнелиев може да назначи служебно правителство, но Румен Радев ще е този, който ще довърши процедурата.

Хипотетично, ако указите за разпускането на Народното събрание и за датата на изборите бъдат първите укази, които новият държавен глава ще подпише на 22 януари, първата неделя след двумесечния срок, с който Конституцията го обвързва, е именно 26 март. Разбира се, Румен Радев може да направи това и в следващите дни, така че датата 26 март е просто първата възможна.

До издаването на тези два указа Народното събрание работи в нормален режим, въпреки че ще съжителства със служебно правителство - при невъзможност за сформиране на нов кабинет в рамките на този парламент.

След встъпването си в длъжност Радев може да запази или промени - частично или изцяло, кабинета, назначен от Росен Плевнелиев. Така до датата на вота България ще бъде управлявана от служебно или служебни правителства. Именно във връзка с тази неясна продължителност е питането на действащия държавен глава.

Определеният съдия-докладчик по делото е проф. Цанка Цанкова. Предстои Конституционният съд да се произнесе по допустимостта на искането и ако реши, че е допустимо, да поиска становища от заинтересованите институции. За тази част от процедурата е даден двумесечен срок, който изтича малко преди края на мандата на Росен Плевнелиев.


Виж коментарите (2)

Още по темата (527):
18.08.2020 Портних обясни какво се е опитал да каже на президента
02.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
05.04.2018 Тази е новата пловдивска депутатка
28.09.2017 Тази ли е новата пловдивска депутатка на Марешки?
28.09.2017 Чаровната пловдивска бизнесдама с емоционални думи за оставката си
28.09.2017 Бизнесдама от Пловдив хвърли оставка в парламента
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).