Експерти предлагат конфискуване на автомобила при отнета книжка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
10:32 / 29.07.2014
3473
"През изминалата година управляващите не ги интересуваше какво се случва на пътя и с пътната безопасност", каза в "Здравей, България" по Нова тв Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

По думите му, след като съда е отменил мобилните камери, скоростта по пътищата се контролира само от 15 камери, а са били 135. "Това е за цялата територия на България", допълни той.

Попитан дали безнаказаността, която идва отгоре, влияе на пътя, Йонко Иванов, който е председател на Съюза по авто-мото подготовка, отговори, че още миналата година те са прогнозирали, че тази година ще бъде пика на тежки пътнотранспортни произшествия. "Има няколко основни причини това да се случва и е време политиците да ги чуят - ялово правителство, хора, които не разбират нищо от транспорт, а са в комисии, атмосферни условия, калпави шофьори, лошо законодателство", каза Иванов.

Според експертът не е редно да се изисква минимален ценз за шофьорски курс. "В КАТ се анулират десетки книжки, поради фалшиви дипломи за осми клас", каза още той.

"В нашата малка държава има 1 милион души, които са пострадали при пътнотранспортно произшествие", заяви Иванов и добави, че не можем да си позволим това да продължава.

Относно шофьорите, които нямат книжка или тя им е отнета, Тодоров заяви, че този проблем е много сериозен. "Но и в това отношение нехайството е голямо", каза той. Затова експертите предлагат, ако книжката на даден шофьор бъде отнета, да се конфискува и автомобила, за да не се изкушава той да кара. "Такава практика има в Швейцария и Италия за определени нарушения", заяви още той.

По думите на Йонко Иванов другото нещо, което ще помогне за намаляване на катастрофите по пътищата, е когато полицаите излязат от храстите и излязат на пътя, за да бъдат спасители.


Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).