Експерт: Тези, които изтеглиха кредити на ръба на доходите си ги очаква тежка зима

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:26 / 04.09.2022
14834
С 20 на сто са се "стопили" най-ниските спестовни сметки на българите от февруари, когато за първи път в страната бе отчетена двуцифрена инфлация. Все по-често посягаме към спестяванията си, за да се разплатим за битовите сметки и тази тенденция ще се задълбочи през есенно-зимния период, особено при хората с по-ниски доходи. Това каза пред БТА кредитния консултант Тихомир Тошев.

Масово българите имат скромни спестявания, като над 80 процента от тях са до 5000 лева и едва около 20 на сто са големите депозити.

"Известно е, че спестените пари много по-бързо се харчат, отколкото се събират, но няма рецепта как да се справим с това да не изпразним тази зима трудно спестените си пари", коментира експертът. Причината е, че сегашният ръст на доходите ни не може да настигне ръста на инфлацията и тази дупка в семейния бюджет ще накара много хора с по-ниски доходи да посягат към спестяванията си, докато ги изчерпят, каза експертът и допълни, че именно тези затруднени групи хора трябва да бъдат подпомогнати от държавата, както това вече се прави в редица европейски държави.

"При хора с по-ниски доходи, които са изтеглили потребителски кредити на ръба на доходите си, зимата ще бъде много труден период", коментира експертът и препоръча отсега да се пристъпи към преструктуриране на задълженията или да се направят промени в планирането на месечните бюджети. Според него тази есен и зима се очаква да има влошаване на възможностите за обслужване на по-малките потребителски кредити, но процентът ще е минимален.

Тошев аргументира очакванията си с това, че още с началото на ръста на инфлацията в страната част от българите поискаха разсрочване на така наречените ковид кредити до 6900 лева и допълни, че подобно ще бъде поведението и сега на повечето потребители на малки заеми.

При ипотечните кредити не се очаква да има затруднения при изплащането им, защото обикновено те се теглят от хора с по-добри доходи, смята експертът.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).