Експерт: Скъпият ток ще надуе цената на хляба след 1 октомври

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:17 / 19.09.2014
2647
Скъпият ток ще надуе цената на хляба след първи октомври, като увеличението ще се калкулира не само във фурните, но ще започне още от полето заради разходите, които се правят с поскъпналите торове и препарати, каза вчера Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншов съюз на хлебарите и сладкарите.

Технологията на производство на насъщния е много енергоемка, колкото е по-студен сезонът, толкова повече се увеличава потреблението на еленергия. При по-малките производители разходите ще скочат значително, убедена е тя.

Своите увеличени харчове за производството на брашно ще отчетат и мелничарите. В този смисъл няма да има просто калкулиране на определен процент на увеличение към крайната цена на един продукт, уточни Кукушева.

Въпреки натежалите разходи при някои производители хлябът може да не промени изобщо цената си, ако те са доставчици в търговските вериги. Там цената трудно се променя, а договорите все още са повече от феодални. Когато доставчикът иска да промени цената на своя продукт, търговецът има право в рамките на 6 месеца да обмисля едно такова предложение и в крайна сметка да откаже. В същото време сивият сектор в хлебопроизводството е толкова голям, че реално именно той определя цената на договаряне. Въпреки че националната статистика отчете наскоро намалено потребление на хляб в държавата до 150 грама дневно, истината е съвсем различна, категорична е Кукушева. Българинът яде дневно по 250 г хляб, от който 100 г са направени в сивия сектор.

Експертът прогнозира, че малките стопански потребители, които не играят пряко на енергийния пазар, нямат друг изход освен да крият част от своята продукция или изцяло да минат в сферата на сивата икономика, ако искат да оцелеят.

Публичен регистър на дистрибуторите на хляб поискаха производителите, които работят на светло и са обект на постоянни проверки от държавата. В момента има фирми, които купуват хляб на рампа, а производителят в повечето случаи не е в регистъра на БАБХ. Сегашният закон за храните обаче позволява да има такъв тип предприятия, които работят, без да се проверяват. "На пръв поглед цикълът се затваря, но всички знаем, че хлябът не отива от пещта в чантата на купувача.

Някой го доставя, без да е регистрирал своята дейност. Това е посредник, който не плаща данъци към държавата, затова се иска такъв регистър, който да бъде към НАП, така, както има за вносителите на месо и млечни продукти", каза Кукушева.

В момента малките обществени поръчки се печелят от фирми, които не са регистрирани в Агенцията по храните или имат разрешение само за производство на сладкарски продукти, а регистърът на БАБХ е заспал в периода, в който е създаден.

Друг парадокс е, че само десетина предприятия са купили правото да произвеждат хляб по стандарт "България", а по закон с хляб без добавки трябва да се зареждат училища, социални домове и здравни заведения, които са много повече.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)

Още по темата (22):
14.03.2022 Задава се нов ценови удар, по джоба си ще го усетят милиони българи
03.08.2021 Цената на хляба чукна 1,70 лв. за килограм
12.07.2021 Прогноза: Хлябът поскъпва
08.01.2020 Хлябът поскъпва
04.10.2018 Държавата се разбрала с търговските вериги "джентълменски" да продават хляб без печалба
20.09.2018 Държавата иска от големите търговски вериги да продават хляба без печалба
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).