Една буква в повече попречи на този младеж да изкара 100 точки на матурата!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:36 / 17.06.2017
13597
"Без усилия не става, но не е и много трудно. Много зависи от учителите, както и от постоянството на ученика. По-лесно е, когато няма стрес, а аз нямах никакви притеснения." Така описва рецептата си за успех абитуриентът от Първа английска гимназия в София Атанас Марков, който удари 99 от 100 точки на матурата по английски език и 95,5 на изпита по български език и литература. Точка по английски му отнела една буква повече в съчинението. Дипломата му за средно образование е 6,00.

Цяла година Атанас пишел по едно съчинение всяка седмица, за да е във форма. Ходил и на частни уроци по литература. На матурата предпочел интерпретативно съчинение пред есе. Проблем с английския, разбира се, е изключен. Нямаше да си простя оценка под 5,50, казва възпитаникът на Първа английска. Явил се със самочувствие на зрелостните изпити и защото вече знаел, че ще следва икономика и финанси в Лийдс. Няма да се пробва в нито един български университет. 

"Не искам да излезе, че младежта на България напуска или отличниците бягат. Искам да получа добро образование там, да си създам връзки и да се върна", обяснява 18-годишният младеж пред "24 часа".

Икономиката неслучайно го влече. Баща му е данъчен инспектор, а майка му - счетоводител. И двамата са завършили строително инженерство, но се принудили да се преориентират професионално. Атанас си пожелава да не му се случи нещо подобно.

"Събирам се с приятели, като млади шофьори често пътуваме насам-натам, скоро бяхме в Пловдив", разказва Атанас, но признава, че в 12-и клас се е ограничавал заради ученето. Това била цената, която трябвало да плати.

Приятелката му Петя е от съседния клас в английската гимназия. И тя е с отлични резултати на матурите. Петя също ще учи във Великобритания, но е избрала анимация. Всъщност в класа на Атанас нямало оценка под 5. В гимназията той бил активен участник в "Модел европейски парламент" - програма, която е симулация на Европейския парламент. Организират се регионални, национални и международни сесии. Присъствал е на 3 - в София, Неапол и Букурещ. Покрай тази програма има много международни запознанства.

Атанас e благодарен на Първа английска гимназия. Със съучениците си взаимно се амбицирали и дърпали напред. Между тях имало приятелско състезание кой ще изкара по-добра оценка. Истински зор било в 8-и и 9-и клас особено по английски език.

Няма неприет за студент от съучениците на Атанас. 6-има от 30 абитуриенти заминават да следват в чужбина. Голяма част искат да учат медицина у нас, други - журналистика и актьорско майсторство. В другите гимназии учат много и им липсва социалният живот, при нас съчетават едното с другото, има дух, което е прекрасно, като Първа английска друга няма, казва Атанас.

Училището му предложило и много извънкласни дейности. Атанас съжалява, че чак в 12-и клас се записал на народни танци. В четвъртък със съжаление отиде да върне носията в училище. Младежът ще замине за Великобритания седмица преди началото на семестъра, който започва на 25 септември. Не е ходил да разгледа. Иска да бъде изненада. "Дано това не ми изиграе лоша шега. Искам, не искам, ще се справя. Не се съмнявам в себе си", вярва тазгодишният отличник на България.


Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
27.06.2017 Английската, Руската и Математическата в Пловдив с най-високи балове на първо класиране
27.06.2017 Излезе първото класиране за гимназиите, ето къде можете да го видите!
23.06.2017 Ето го елита на Английската гимназия от Випуск 2017!
16.06.2017 Започна подаването на документи за кандидатстване след VII клас
14.06.2017 Две пловдивски училища сред десетте най-добри на матурата по БЕЛ!
14.06.2017 Седмокласник от Пловдив е единственият с максимален брой точки в цяла
България!
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите
Синът на известен наш бизнесмен обяви: Без да се замислих, приех ...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Голяма банка предупреди своите клиенти
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).