Джипита фалират в Пловдив и областта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
08:40 / 24.08.2012
6836
Джипита фалират вече и в големите градове заради растящия брой неосигурени пациенти. Лични лекари, които са имали по 1000-1200 пациенти, остават с 600 заради увеличаващия се брой хора, на чието име не се внасят вноски за здраве. 

"Феноменът се задълбочава и не се наблюдава само в отдалечени населени места, а дори в области като Монтана и Пловдив", съобщи вчера д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Специалистът обясни, че практика с под 1000 обслужвани пациенти е нерентабилна и семейните доктори нямат друг избор, освен да затворят кабинета. 

"Това е нов и сериозен проблем. Както има скрита безработица, тук се сблъскваме със скрити нерентабилни практики, за които никой не говори и никой не иска нищо да направи", заяви д-р Киров.

Закъсалите негови колеги пишели писма на сдружението, за да го информират за тежката ситуация. Според НСОПЛБ изходът е един - най-накрая да се реши проблемът с неосигурените, защото не е възможно 2 млн. българи да са социално слаби и затова да не плащат здравните вноски. Според фамилните доктори трябва да се посочи кои наистина са бедни, та работещите да осигуряват и тях. "Всички останали обаче задължително да се издължават", настояват джипитата.

Те предлагат в разрешаването на проблема да се включат и общините, колкото закъсали да са и те. Само че на практика положението става още по-тежко. За да разчитат на по-големи приходи, общините обявяват, че отдават помещения в бившите поликлиники за 1000-1200 лв. месечен наем. 

"За съжаление ние не продаваме луксозни стоки, че да имаме средства да покриваме подобни разходи", коментираха от НСОПЛБ. А в повечето случаи предоставяните кабинети били и под всякакви критика по отношение на материалната база.

Източник: в "Труд"


Виж коментарите (12)
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).