Държавната служба отново на мода сред младите българи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
09:16 / 15.10.2012
2706
Държавната служба се връща на мода сред младите българи, показват анализи на бизнеса. "Средната заплата в държавния сектор е с 50 лв. по-висока. Възнагражденията се изплащат редовно. Освен това младите смятат държавната работа за по-сигурна", обясни шефът на отдел "Осигурителни отношения" в Българска стопанска камара Григор Димитров.

Той е категоричен, че завишилият се интерес към чиновническата работа е добър и за частния сектор, защото младите разбират по-добре нуждите на бизнеса. Така комуникацията между частния и държавния сектор щяла да е по-лесна.

Желанието на младите да влязат в държавните структури се наблюдава от началото на кризата, когато фирмите започнаха масови съкращения.

Според специалисти нашенците смятат, че държавната служба носи повече привилегии - нормирано работно време, почивни дни, отпуски, които реално ще могат да ползват и парични бонуси. Друго обяснение за интереса към чиновническата служба са различните нужди на бизнеса и администрацията. Изследванията показват, че 70 на сто от българските студенти учат хуманитарни науки. И докато бизнесът има нужда от технически кадри като инженери, в администрацията търсят икономисти и юристи. За възродилия се интерес към чиновническата служба потвърждават и от Министерството на труда и социалната политика. През лятото беше отворена нова схема "Старт в администрацията", в която ще участват 600 безработни младежи до 29 г.

"Има огромен интерес както от страна от младежите, така и от държавните структури", обясни шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Още 400 студенти пък могат да трупат опит като чиновници по проекта "Създаване на капацитет за бъдещето - провеждане на студентски стажове в държавната администрация". "Администрацията има нужда от подмладяване и затова интересът към стажовете е голям. Младите хора знаят, че шансовете да останат на работа след това са големи", е обяснението на редица експерти.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (13)
Още новини от Национални новини:
Такова време ни очаква през следващите дни
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло другото ...
Детето на Божанков е стреляло с револвер "Смит енд Уесън" 357 маг...
Борисов: Не ми поставяйте условия
Оперират простреляното от сина на Божанков дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).