Държава и църква трябвало да работят съвместно, а не в конфронтация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:29 / 19.04.2012
2484
Не може да се върви на конфронтация, необходима е съвместна работа на държавата и църковните власти - така директорът на Националния институт за недвижимите паметници на културата архитект Галя Стоянова коментира казусите с митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив и църквата-костница "Света Неделя" в Батак.

Тя посочи, че изход от ситуацията има и даде за пример столичната базилика "Света София", която е действаща църква и едновременно изпълнява функциите на музей.  

Като директор на Националния институт за недвижимите паметници на културата архитект Галя Стоянова категорично осъди облепването с тапети на митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив и припомни, че закононарушенията там имат близо 10-годишна давност: "Тук в случая става дума за едно много грубо вмешателство, изключително грубо вмешателство в автентиката на паметника на културата. Грубо вмешателство, за което наистина трябва да се предприемат необходимите мерки и да се върне автентичният вид на църквата.

По-компромисна е позицията на архитект Стоянова по казуса музей или действащ храм да е историческата църква "Света Неделя" в Батак. Според нея двете функции могат да се съчетаят, както например е в базиликата "Света София" в столицата: "Едната функция по никакъв начин не противоречи на другата, напротив - те се подкрепят взаимно по отношение на пиетета, който имаме и към вероизповеданието, и към наследството."

Има възможности за съвместна работа между църквата и държавата - подчерта Галя Стоянова и предложи вариант за храма "Света Неделя" в Батак: "Извършване на богослужения да кажем, но богослужения само на определени дни - примерно на големите религиозни празници и богослужения, които да са извън пространството на църквата."

Това е нещо, което тепърва трябва да се решава, но във всички случаи е необходим диалог - категорична е архитект Галя Стоянова.

Източник: радио "Пловдив"


Виж коментарите (4)

Още по темата (17):
05.02.2014 Лъскавите тапети в "Света Марина" още стоят, дори допълниха декорацията
02.03.2013 Глобиха Митрополит Николай за тапетите в "Света Марина"
15.06.2012 Приключи проверката в църквата "Св. Марина" - няма данни за престъпление
12.04.2012 Митрополит Николай: Българските църкви не са паметници, защото са живи!
20.03.2012 Продължава проверката в храма "Св. Марина"
15.02.2012 До 2 седмици прокуратурата решава за "тапетите" в "Св.Марина"
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).