До 200 лв. глоба при липса на преглед, ако не отидем на преглед?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:04 / 26.07.2023
1476
С до 200 лв. може да бъдат глобени пациентите, които не ходят на профилактични прегледи при личните си лекари. Възможно ли е да бъдем санкицонирани при пропускане на преглед? 

Санкцията е разписана в Закона за здравето много отдавна. До момента обаче почти не се прилага. От Министерството на здравеопазването отчитат нисък интерес към профилактичните прегледи – около 38%.

Може ли обаче санкцията да накара българите да отидат на профилактичен преглед?

"Интересът на българите към собственото им здраве по принцип е нисък и ако лекарите не инициираме да ги поканим за годишен профилактичен преглед, може би този интерес ще бъде още по-нисък. Ролята на здравното министерство е не да плаши гражданите с глоба, а да организира кампании, така че да популяризира профилактичните прегледи“, на мнение е д-р Мирослав Спасов.

По думите му по цял свят на профилактиката се възлагат големи надежди, за да се избегне развитието на тежки болести и тепърва държавата да отделя пари за скъпоструващи лекарства.

"Процесът е взаимен. Не трябва само да се делегират права на лекарите и те да се превръщат в полицаи на здравната система“, смята д-р Спасов пред bTV.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).