ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Днес ще е непоносима жега, термометрите гонят 100-годишен рекорд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:53 / 15.07.2012Коментари (6)2715
© Plovdiv24.bg
Най-горещият ден от поредицата това лято прогнозират за днес синоптиците. Температури над 40 градуса на много места се очакват в днешния неделен ден.

Термометърът дори гони почти 100-годишния рекорд за страната ни, откакто се правят официални измервания на температурата в България. През лятото на далечната 1916 г. рекордните 45,2 градуса са отчетени в Тракийската низина, на 18 километра източно от Пловдив - в тогавашното село Садово - днес град.

Изпепеляващи и много опасни температури над 40 градуса с код "червено" се очакват днес за областите Русе, Плевен, Велико Търново, както и при Сандански.

Прогнозираните метеорологични "червени" явления са с изключителна интензивност. В останалите райони в сила е код "оранжево" опасно горещо време - втората степен за предупреждение за опасни метеорологични явления по европейската система "Метеоаларм".

Утрото днес е слънчево и сравнително топло с минимални температури от 19 до 24 градуса. През деня слънцето ще продължи да грее необезпокоявано над цялата страна. Максималните температури ще достигат следобед рекордно високи стойности. Вятърът ще е слаб до умерен от югоизток и отново ще задържа температурите край морския бряг доста по-ниски - до 31 - 32 градуса.

В понеделник преди обед ще е слънчево и все още доста топло. По-късно вятърът от северозапад ще се усили и ще започне да навлиза по-хладен въздух. Валежи и гръмотевици ще има в източната половина на страната, като не са изключени и градушки.

Във вторник температурите ще са 8, 9 градуса по-ниски. Сутринта в Източна България е възможно все още да превалява, но следобед облаците ще намаляват. В сряда и четвъртък ще се установи слънчево време, а температурите отново ще започнат да се повишават.

Още вчера дежурният синоптик в НИМХ алармира, че тази неделя се очаква термометрите да стигнат рекордните 42-43 градуса. Лекари предупредиха, че жегата не е толкова страшна, ако сме подготвени за нея.

Медиците съветват да внимават най-вече възрастните и малките деца, защото те са по-податливи на високите температури. Риск има за хората, които страдат от сърдечно съдови заболявания. Те трябва да избягват най-топлите часове на деня - по-добре да излизат сутрин или надвечер. Важно като профилактика е да приемат много течности, да носят леки, удобни, широки дрехи, за предпочитане памучни.

Разходките на открито в жегите са много опасни. За това пък предупредиха от БЧК. Особено уязвими са малките деца, възрастните хора и страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Жегата е опасна както за хората с ниско кръвно, така и за тези с високо кръвно налягане. Трябва да се пият много течности, предимно вода - не по-малко от два литра и да се избягва излизането навън между 10.00 и 17.00 часа в жегите. Да се консумират леки, а не мазни храни, предимно зеленчуци и плодове, съветват от Червения кръст.

Абсолютно забранена е употребата на алкохол, дори на бира - усещането за разхлаждане е фалшиво, същото се отнася и за сладоледа - предупреждават категорично от БЧК.

Поставете пострадалия да легне на хладно и проветриво. При затруднено дишане поставете пострадалия в странично положение. Разхлабете дрехите, за да не затоплят допълнително. Не поливайте пострадалия със студена вода, а го обтрийте с намокрена с вода кърпа.

Източник: Всеки ден








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Ако не се пишеше и казваше за това по всички медии нямаше да забележа.По-добре да не създават паника сред хората!Вчерашното земетресение не усетих,но когато започнаха само за него да говорят се притесних!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
1-ви юни - Ден на детето
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: