Днес някои имена ще черпят

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:15 / 01.05.2018
4981
На 1 май църквата почита св. Тамара - грузинска царица канонизирана за светица от Православната църква. Според древногръцката митология пък Мая е най-голямата дъщеря на гиганта Атлас и океанидата Плейона. Тя е най-красивата и едновременно с това най-срамежливата плеяда. Заедно със сестрите си се смята за повелителка на планините. Неин син от Зевс е Хермес. Тя отглежда и Аркад, пазейки го от Хера, която превърнала майката на момчето в мечка. Според легендите Мая е покровителка на земята и в нейна чест се извършвали жертвоприношения на 1 май.

На 1 май църквата почита и св. пророк Иеремия - от Левиевото коляно. Живял 600 години преди Христа. Наставлявал народа в истинското богопочитание. Предсказал падането на Иерусалим, което и станало в негово време. По време на Вавилонския плен оплакал поробената си родина. С тая цел написал книгата "Плач Иеремиев".  Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан. Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. По-късно Акакий напуснал дома на бея и за да изкупи греха си, станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество. Обезглавен е в Цариград на мястото, което се нарича Пармак-капи на 1.05.1816 г.

Имен ден днес празнуват: Тамара, Мая, Лина, Йермелина и др.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).