Днес е Архангеловден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:53 / 08.11.2018
6000
Днес е Архангеловден. В църковните и народните традиции на българите е смятан за най-големия есенен празник след Димитровден. По традиция на Архангеловден българите правят курбан, раздават се обредни хлябове.Празникът е един от най-големите поменални обреди в календара на българина и е предшестван от Архангелова задушница, която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка. По тази причина той е наричан още ангел на смъртта. Оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.

На Рангелов ден се правят общи трапези. В чест на светеца покровител на мъртвите, се коли курбан - обикновено мъжко животно.

Сред именниците са не само носещите името Ангел, но и тези, които са кръстени: Ангелина, Архангел, Михаил, Михаела, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Лина , Мила, Милен, Милена, Рада, Радослав, Радослава, Рангел, Райчо, Райна, Радка, Райко, Рафаил, Рая, Руси, Руслан, Серафим, Пламен, Огнян и други.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).