Димитър Шишков: Богатите и известните ще си напазаруват политици и ще ги вкарат в парламента

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:41 / 22.12.2016
3705
Мажоритарното гласуване е тежък популизъм - псевдоинтелигенти подведоха хората. Богатите и известните ще си напазаруват политици и ще ги вкарат в парламента, а гражданите бяха използвани за тези цели. Районирането от вносителите му е направено по безобразен механичен начин, посочи в студиото на Bulgaria On Air доц.д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок.

Той посочи, че няма въведено машинно гласуване, както е по закон, няма преброяване на населението, няма изчистване на "мъртвите души" от списъците, които са около 1 милион души и сега тези метастази се пренасят в едномандатните райони. Направено е едно чисто механично райониране, в което има абсурди като това две села на 2 километра едно от друго да са в различни едномандатни райони, улици липсват от районирането, "мъртви" села, без секции в последните 3 избори, са сложени в районите, за да се постигне механично минималният брой избиратели за район. Пълен хаос, обобщи ситуацията с районирането Шишков.

Само в Джибути има такъв модел като чисто мажоритарно гласуване в два тура, РБ е твърдо против мажоритарния вот, добави той. Мажоритарният вот, особено както се предлага, е път да се влезе по втория начин в парламента - само богати и известни хора ще ставата депутати, без да е ясно кого представляват, освен лични и корпоративни интереси, а след като влязат в парламента - как ще правят мнозинства, за да се приемат техните законопроекти, няма обяснение, допълни Шишков.

По думите му могат да се направят две неща в тази посока - гласуване с преференции без праг или въвеждане на смесен като в Германия вариант - мажоритарни мандати с пропорционална система, като подчерта, че РБ и ГЕРБ имат непреодолими различия по този въпрос.

Борисов направи огромна политическа грешка като смеси резултатите от президентските избори с живота на кабинета и от там тръгна каскадата със следващи политически грешки. Горанов и Дончев дойдоха на преговорите с поръка да не се случи кабинет. Можеше да се постигне 10 % увеличение на пенсиите, както стана със заплатите на учителите - трябваха 130 милиона лева и излезе така, че няма тяхна политическа воля - на това крилo в ГЕРБ. Аз обаче ги питам с кого ще управляват в бъдещия парламент, добави Шишков. По думите му, РБ е бил коректив на ГЕРБ и е предотвратил негативно развитие по редица въпроси, но и се налагаха компромиси, за да върви управлението без сътресения, а при преговорите за кабинет не постигнахме консенсус.

Реформаторският блок е единствената алтернатива на БСП. Аз вярвам в дясното мислене на българския народ и в капацитета на РБ да се яви заедно и на следващите избори и пак да бъде в парламента. Тръгнаха си от Блока хора, които не издържаха - натискът над РБ винаги е бил голям и от ГЕРБ, и от БСП. Някои от колегите се предадоха, но ние продължаваме и мобилизираме РБ за предстоящите избори, добави още Шишков.


Виж коментарите (1)

Още по темата (527):
18.08.2020 Портних обясни какво се е опитал да каже на президента
02.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
05.04.2018 Тази е новата пловдивска депутатка
28.09.2017 Тази ли е новата пловдивска депутатка на Марешки?
28.09.2017 Чаровната пловдивска бизнесдама с емоционални думи за оставката си
28.09.2017 Бизнесдама от Пловдив хвърли оставка в парламента
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).