Десислава Танева: Отпада критерият "селски район" при кандидатстване по ПРСР

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:47 / 13.08.2020
590
През новия програмен период на ОСП няма да се прилага критерий „селски район” за земеделските стопани, кандидати за подкрепа по инвестиционните мерки на ПРСР, каза министър Десислава Танева при посещение в Кнежа.

Танева: 1.7 млрд. лв. по сметките на земеделците до края на годината

„Това е най-значителната промяна и е по искане на бранша. По този начин ще бъде осигурена равнопоставеност“, допълни земеделският министър.

В Института по царевицата в града Десислава Танева проведе среща със земеделски производители от област Плевен. Тя ги запозна с индикативния график за предстоящите плащания по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2020, както и за държавните помощи. 

Министърът припомни, че в момента текат приемите по de minimis за животновъди и пчелари. Предвиденият бюджет за фермери, които отглеждат крави, юници, биволи, овце майки и кози майки, е 25 660 000 лв. Броят на потенциалните бенефициенти е над 21 хиляди. 

По de minimis за пчеларите е определен финансов ресурс от близо 5 млн. лв., като потенциалните бенефициенти са над 6 хиляди. Ставката за подпомагане е 7 лв. на пчелно семейство.

Предстои да бъде открит и приемът по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както за пропаднали площи (плодове и зеленчуци) под 100%. Бюджетът по помощта е над 19 млн. лв. 

От 19 август пък стартира приемът по извънредната мярка COVID-19. Първото направление COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лв. и обхваща секторите „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“, „Винени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“ (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство“.

Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лв. и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и животновъдството (свине и птици). Всички кандидати следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, уточни министърът. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.



 

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).