Дерат ни с 250 лева в болница

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:37 / 18.10.2008
1916
Всеки трети е принуден да плаща средно по 250 лева за лекарства и други медикаменти, когато влезе в болница. Това показва оповестеното вчера проучване на Галъп. Анкетите са от началото на септември. В тях са участвали над 500 човека, които са се лекували от сериозни заболявания през последната година.

Още по-тежко е положението при хората, които трябва да се възстановяват у дома. Над 90 на сто от тях е трябвало да си доплащат за хапчетата. Една трета от тях сами изцяло са покрили медикаментите си. Средно болните хора са давали по 400 лв. на година за лекарства.

Тези разходи сериозно затрудняват семейния бюджет на 70 на сто от българите. Затова и всеки пети болен е принуден да прекъсне лечението си заради безпаричие, сочат още данните от проучването.

Основната причина за това е в хроничния недостиг на пари в здравната система, категорични са специалистите. Сега здравната каса и министерството отделят едва 500 млн. лв. за медикаменти годишно. В същото време хората добавят от джоба си още милиард.

Две трети от тези пари отиват за хапчета за сериозни заболявания, които другите европейски държави покриват почти напълно. Затова 87% от българите смятат, че държавата трябва да дава повече пари за медикаменти, показва още проучването на Галъп.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).