ДП РВД с официална позиция за кацането на двата самолета в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:14 / 23.11.2015
3746
Във връзка с появилите се разнопосочни информации по повод кацането на два самолета на летище "Пловдив" поради лошите метеорологични условия на летище "София" Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (ДП РВД) уточнява следното:

"На 21.11.2015 г. метеорологичната обстановка на летище "София" е усложнена. Преобладава силен южен вятър със скорост от 74 км/ч и пулсации до 118 км/ч. При такава обстановка ръководителите на полети от ДП РВД са предоставили цялата актуална информация на екипажите, необходима им за взимане на решение в конкретната ситуация. Изборът за кацане на резервно летище е изцяло решение на екипажа на самолета.

Упоменаването на резервно летище е задължителен елемент при попълване на полетните планове от съответната авиокомпания в случай на невъзможност за кацане на основното летище. В конкретната ситуация на 21.11.2015г. двете въздухоплавателни средства са посочили в полетните си планове, като резервно летище "Пловдив". 

ДП РВД не одобрява предварително представените от авиокомпаниите полетни планове, а ги получава за информация и се съобразява с тях.

Обслужването на въздушното движение от страна на ДП РВД е осигурено при спазването на всички изисквания за безопасност. Предоставена е необходимата информация за метеорологичната обстановка и на други летища на територията на страната - Варна и Бургас, където условията са били по-лоши, отколкото тези на летище София.

Осъществени са всички необходими координационни действия със заинтересованите страни.

ДП РВД се придържа към ясно определени принципи и процедури за осигуряване на безопасни условия за провеждане на всеки полет и няма отношение към перонното обслужване от какъвто и да било тип. Организацията на тези процеси е в правомощията на летищната администрация".

Виж коментарите (3)

Още по темата (6):
23.11.2015 Шефът на летище "Пловдив" получил благодарствено писмо
23.11.2015 Иван Тотев: Летище "Пловдив" ще съществува!
23.11.2015 Шефът на пловдивския аеропорт: Летището през нощта не съществува!
22.11.2015 Пловдивското летище можело да се ползва за аварийно кацане през нощта само по заявка
22.11.2015 Изтерзани пътници на летище "Пловдив": Кацнахме в тъмна нива като в Конго, два часа нямаше кой да ни отвори вратите
22.11.2015 Два самолета кацнаха на летище "Пловдив" заради силния вятър в София
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).