Цветанов: В момента България се възприема като остров на стабилност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:53 / 28.01.2016
3251
В момента България се възприема като остров на стабилност. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, след срещата с председателя на ЕНП Жозеф Дол в Брюксел.

Цветанов заяви, че е провел срещи с евродепутата от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент Моника Холмайер, председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле, на които е обсъден основният проблем - бежанския, както и стабилността, която трябва да има в Европа.

"В момента България се възприема като остров на стабилност. Това, което тревожно в момента е ситуацията в Гърция, Македония, Италия и всички държави, които могат да станат потенциални мишени за увеличаване на бежанския поток. 

Впечатлен съм от начина, по който разсъждава и планира действията на ЕНП президентът Жозеф Дол, защото той е изключително загрижен за тази стабилност и разговаря с абсолютно всички представители на партиите в ЕНП в цяла Европа, за да можем да бъде обединени, да решаваме проблемите и да сме готови за нови предизвикателства, които може би ни очакват както пролетта, така и лятото", обясни Цветанов.

По думите му, тази стабилност може да бъде постигната с адекватни политики и решения. "Интересно е, че разговорите, които водех с Моника Холмайер, се дискутира темата системата Евродак, която трябва да има автоматизиран достъп до всички други национални полицейски системи, основно Европол, за да може да се противодейства на евентуалното увеличаване на престъпността и по този начин да може да се ползва базата с данните на отпечатъците, които се взимат от съответните бежанци", поясни той.

"Разбира се, че загрижеността за това, че много от този бежански поток, около 60%, реално не са имигранти, а хора бягащи от други подбуди, но не и от това, което е основно - да спасяваш живота си. Точно за това ще планират мероприятия, за да могат с агенция Фронтекс да могат да се позиционират на външната граница и да се връщат тези, които не са бежанци, а са с някакъв друг икономически статут, което смятаме за недопустимо, а и, за да не се задълбочават проблемите в ЕС и Европа", каза още Цветан Цветанов.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).