ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Човек от спецслужбите шокира: Брендо е мъртъв!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:54 / 18.04.2015Коментари (0)3166
© Bulfoto
"Най-големият играч в наркотрафика по време прехода. Душата му може да се рее на свобода в някой друг свят, но в този тялото на фигурата от международен мащаб в наркобизнеса отдавна е под земята. Или на още по-сигурно място", не се сдържа да сподели човек от спецслужбите, който дълги години е бил по петите на Брендо, издигнал се като крупна фигура в световния наркотрафик пред очите му.

Според висшето спецченге никога не е имало вариант Евелин Банев да приключи бляскавата си кариера в някой блажен остров и да си пише мемоарите на воля. Разполагаме със запис, който документира извода му за неизбежния печален край на най-големия български наркотрафикант, който подлуди куп западни специални служби с виртуозните си изпълнения. 

В момента сянката на Брендо от света на мъртвите продължава да се размята като чучело на сцена с цел разиграването на сценарии, написани от служби, които далеч не мечтаят за стабилна политическа обстановка в България. Как се стига дотук - след истерията около изчезването на Брендо да настане пълно и подозрително затишие? И мъртъв ли е той наистина?

За да се стигне до края, трябва да се започне от началото. Кой е всъщност Брендо? Кога настъпва неговият звезден миг? 

Всичко започва от монопола на сръбската мафия в началото на войната в Югославия. На комшиите им трябват пари. За разлика от бившите канали на българската Държавната сигурност, които са приватизирани, при сърбите тече обратният процес - вече прокараните от мафиотите канали за контрабанда на стоки и дрога са един вид "национализирани" от режима на Слободан Милошевич. 

С две думи - симбиоза между мафиоти и служби. Опеката над каналите поемат сръбските служби и паравоенните формирования. В условията на югоембаргото в началото са Легия, Аркан и т.н. След това сръбските специални служби започват да наблюдават и контролират контрабандата на всякакъв вид стоки - от храни до дрога. Основните контрабандни канали са два - от Солун, т.е. солунското пристанище, и... Унгария, около който канал и преди, и сега цари тишина. 

А междинна дестинация за един Аркан, например, е Скопие, където нашите служби само жално го шпионират как си пие ракията с висши македонски митничари. И двата канала въртят стоки всякакви - от Солун предимно и еднопосочно на север. От и през Унгария също, с малка разлика - дрога всякаква на север, плюс петролни продукти и стоки всякакви на юг, разкрива ни бившето спецченге.

Къде сме ние?

Към 1991-1992 г., когато сръбските контрабандни канали на практика се "национализират", в България те се "приватизират". Пионерът е Кузман Гуслеков и компания. У нас нещата все още се наместват. Докато сръбските им колеги вече контролират контрабандните канали, българските ченгета ги обслужват, посредничат и т.н. А това е времето, когато се създават структурите и връзките на новите балкански наркоканали с международната наркомрежа и всемогъщите наркокартели в Южна Америка. Всъщност новите канали са реанимираните стари такива.

В България "приватизаторите" се опитват да играят собствена игра. Дори се опитват да "извиват ръцете" на Земунския клан. България е на път към НАТО и Европа, а това дава допълнителни възможности и предимства пред братята от Сърбия, а нашенците се опитват да им извиват ръцете. Сметката им се оказва грешна. Сърбите, които са били доминиращи в Движението на необвързаните страни, запазват влиянието си в общността. В сферата на това влияние влизат и наркодържавите от Южна Америка.

Минава време, нещата се развиват, сърбите търгуват с режимите в Южна Америка, трупат наркопари за храна и оръжие.

Тогава започва да изгрява звездата на Брендо

макар и затъмнена от "слънцето" Иван Тодоров-Доктора. Двамата са партньори едва ли не от самото начало на прехода. Имат обща фирма. Брендо обаче дълги години е в сянка, въпреки че върши не само черната, но и филигранната работа по функционирането на канала. 

През 1999 г. Банев вече не е член на фирмата. Доктора черпи сили от ортаклъка си със сина на Слободан Милошевич - Марко. Мит е, че Иван Тодоров е правил луди пари само от цигари. Те са вървели наред с дрогата и други контрабандни стоки с отправна точка пристанището в Солун. В същото време сърбите се съобразяват с България като логистична база за пратките като канал за хероин и "синтетика", и мост към обширния арабски пазар, наследен от времето на каналите по второ направление, включително дрогата.

В България нещата също се променят. Кабинетите се сменят. Доктора, под опеката на сърбите, крои нови планове за инвестиции, но следват бомбеният атентат и много шум около него. Междувременно в една висша секретна служба неговият разработчик подмята между другото: 

"Абе, знаете ли, че там има едно момче, страшен организатор, дискретен, не шуми, но върши работа, за която не сме и сънували. Доктора вече се взе много насериозно. Не се отчита, както трябва, а и прекалено много шумотевица стана около него". 

Според източника ни от спецслужбите, човекът, "пуснал мухата", е бил Георги Илиев

Това, което не се знае в случая, е че Илиев е бил със специален статут дори пред сръбските мафиоти, над които са били тамошните спецслужби. Братът на Васил Илиев навремето не е приел въпросната опека.

Неслучайно той е разстрелян показно и брутално. За разлика от него Георги си е извоювал нещо като самостоятелна мафиотска губерния след договореност със сръбските мафиоти, да не говорим за статута му в България, така че цялото статукво към даден момент е работило в полза на Брендо.

С две думи, решава се, че Евелин Банев-Брендо ще бъде далеч по-полезен и безопасен за нашите, български кръгове. От този разговор до бруталния разстрел на Доктора крачката е една. И тя е измината. Без одобрението на сърбите.

Междувременно наркокартелите решават, че България е по-удобна като логистична база за разпределение по направления, а сърбите ще държат пряката връзка и доставките от големите картели. Така се стига до първата издънка на страната ни в тази й роля - пратката от 600 кг кокаин, базирана в склад край Благоевград, който е един от възловите места поради близостта си с пристанището в Солун.

Според източника ни крайно време е да се разсеят някои митове около тази митична пратка. По думите му, Васил Горчев-Кьоравия не е убит заради нея. Около 600-те кила кока са отнесли куршума първите приватизатори на наркоканалите в България, начело с Кузман Гусляков, Женята, Робърт Стефанов и т.н. Един след друг, със или без забавяне, но неизбежното ги постига. Каква е истината, според информатора ни?

Наркокартелите не са загубили нищо и никога не губят нищо в пари, що се отнася до конкретна сделка - тя винаги предварително се плаща. Проблемът е, че световната наркомрежа има принцип - тя продава на определена цена и тя решава за колко ще се продава дрогата. 

В България е нарушен именно този принцип - кокаинът е разхвърлян и разпродаден на дъмпингови цени - най-големият грях, който картелите не прощават. Нашенци започват да се топят един друг - ама руснаците им били взели кокаина и го продали на дъпминг, ама други пък го били "шитнали" към Унгария и т.н. 

Истината била, че алчността на нашите наркомафиоти ги подтикнала към бърза разпродажба на огромното количество кокаин на дъмпингови цени, сами са ги предложили на руснаците на безценица и т.н. - тоест, нарушават основния принцип на световната наркомрежа - монополът върху цените, спазването на който пък се крепи на жестокостта в изпълнението на наказанието.

Една след друга падат главите на пионерите на родната наркомрежа

Първият е Роман Гусляков, следват Женята, Робърт Стефанов, Робърт Стефанович и т.н.

Идва обаче 2005 г. Властта се сменя. Брендо вече е "разтрогнал брака си" с Доктора, който пък се опитва да легализира натрупаните пари от контрабандата. Мъчи се да привлече в името на каузата и Марко Милошевич. Оказва се обаче, че това е мисия невъзможна. 

Става ясно, че в дългия период на далаверите парсата са обрали сръбските служби, а за него са останали трохите. Вече безполезен и потенциално опасен свидетел, следващата година Иван Тодоров-Доктора е разстрелян безмилостно.

Междувременно "тихият" Брендо, дистанцирал се с гениално прозрение от някогашния си опекун, вече започнал да трансформира българския канал в част от международната наркомрежа. Ако навремето към Южна Америка пътували Легия и Аркан, то сега по дестинациите към големите наркокартели "бръмчал" вече уж никому неизвестният Евелин Банев. 

Оказва се, че зад гърба на българските наркотрафиканти, на малки пратки, Брендо е започнал да гради своя международна наркомрежа, със свои интернационализирани български общности, с опорни точки във Франция, Италия, Испания. Връзките му наркокартелите са директни. България под негово ръководство наистина се превръща в логистична база за разпределение на дрогата към Европа. Успехите му са зашеметяващи. Картелите му имат пълно доверие.

У нас, макар и късно, също вдяват кой командва парада

Международните специални служби, борещи се срещу наркотрафика, обаче не спят. Така се стига до началото на разработката срещу канала на Брендо, трансформиран вече в международна наркомрежа. Началото е около 2003 г., когато Банев е още световно неизвестен като публична фигура. Идва обаче провалът яхтата "Есприта" с 839 кг кокаин на борда.

Заловените са основно момчета от Благоевград. Затова и първата жертва на картелите е Васил Горчев-Кьоравия, спряган за топ лихвар на най-известните бизнесмени в региона, както и за наместник на ВИС в Пиринско. На практика Кьоравия е първият натопен за загубата на огромни пари. На всичко отгоре, парадоксално, но факт, лично той е участвал в сделката с 25 млн. евро. 

Според логиката на картелите щом е вложил лични пари, значи е част от схемата и отговаря лично за провала й. Интересно е, че и един Георги Илиев, като самостоятелен играч и равностоен партньор в наркосделките на Балканите, също не избягва куршума. По същата логика.

Един след друг падат куп знакови фигури

Включително Бретона или Поли Пантев, който е убит не заради благоевградския дъмпинг, а заради провала с "Есприта".

Най-атрактивен в цялата история е статусът на Брендо. Италианската разработка започва около 2003 г. и е реализирана през 2012 г. Според източника ни толкова е "нормативният" срок за реализацията на един голям международен канал от начало докрай.

Перипетиите в Италия и у нас, задочното дело в Румъния, вече са известни. По-интересното според източника ни, участвал дълги години в разработването на Брендо и неговата наркомрежа, е друго: защо съд и прокуратура, МВР не може да бъде обвинено, не можаха да се разберат кой и как трябва да бди над статута на Банев като персона със забрана да напуска страната?

Защо изчезна Брендо?

Оттук започва най-любопитната част от версиите на нашия таен капацитет, писнало му от спекулациите по въпроса, заради което реши да говори пред "ШОУ" /записът се пази в редакцията - б.а. /. Кой има интерес от изчезването или убийството на Банев? 

Най-напред това е оня зловещ "среден" ешелон, който посредничи между политическата върхушка и Брендо, покровителства го и гарантира за него и пред големите наркокартели, за което събира и разпределя поне 100 млн. евро, според някои - много повече, но също трепери от дългата ръка на картелите. 

От друга страна, Банев си е извоювал особен статут в международната наркомрежа като особено корав и надежден партньор, а след като така и не се стигна до фатална крайна развръзка, въпреки десетгодишното разплитане на канала, те в никакъв случай няма да позволят някой друг вместо тях да решава проблема с провала около провала с яхтата "Есприта". 

Който и да е той! Разбира се, би могло да се предположи, че и много могъщи специални служби по света биха искали да "отмъкнат" Брендо, за да разберат каква е ролята на собствената им върхушка в покровителството на наркоканалите. Но и това предположение е за лаиците. 

Банев отдавна е изсмукан, "сканиран" и скалпиран още по времето на италианския процес от тях, така че вече не представлява интерес. Остава нашата "кардиналска" прослойка, която посредничи и между политическата ни върхушка и "златната кокошка" в лицето на големите наркотрафиканти. 

"Въпреки риска, който поема тази прослойка, предполагам, че той все пак е поет, защото какво значи - Брендо на свобода, далеч от тук, в някое райско кътче, за да не проговори. Напротив, познавайки нравите на нашите лешояди, предполагам, че легалното изчезване на Брендо вече е легендирано с фалшиви документи и както му е редът, а иначе е повече от мъртъв. Отдавна.

Има само още едно нещо, което ме смущава. Какви са тия книги, които прописа? Кой може да каже дали е прописал? Ами ако е прописал, след като е бил вече мъртъв? Кой може да го направи? 

Никой друг, освен някои западни служби, имам предвид съседни нам такива... Такива, които имат интерес да държат под напрежение политическото статукво в България по съседски. Ами ако някой ден се появи някое издание на Брендо, без да се яви самият той, ако в нечия пощенска кутия се появят записки на Брендо във връзка с така и неиздадена, но подготвена за печат негова книга? 

Тези записки няма ли да видят бял свят? Ще видят, разбира се. И кой може да организира подобна операция? Същата западна съседска служба, естествено. Защо? Ами, защото българското правителство трябва да се държи в напрежение", приключва накрая със "случая Брендо" нашият високопоставен и посветен информатор от службите.

Източник: "ШОУ"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: