Чобанов: Няма риск за банковата система

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:03 / 22.06.2014
4354
Ситуацията в КТБ е изолиран случай и не носи риск за банковата система в държавата. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Петър Чобанов пред БНТ. Той коментира решението на БНБ да постави трезора под специален надзор заради риск от изпадане в неплатежоспособност. Мярката беше предприета по искане на самата КТБ заради изчерпване на ликвидността.

"Няма риск за банковата ни система, тъй като бяха предприети навременни действия, базирани изцяло на действащото законодателство и които гарантират оттук нататък стабилността и защитата на вложителите в КТБ", декларира Чобанов и допълни: "Твърдо трябва да заявя, че държавата застава зад действията на БНБ." Той подчерта, че хората в държавните предприятия няма да останат без заплати, както и че в момента няма дружество с над 50% държавно участие, което да държи повече от 20% от парите си в една и съща банка. Благодарение на диверсификацията фирмите ще могат да извършват своите операции. Общо държавните пари в КТБ били около 130 млн. лева - в пъти по-малко отпреди една година, когато са били над 700 млн. лева, стана ясно още от думите му.

КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ в петък за срок от три месеца, като целият надзорен съвет, включително и шефът му Цветан Василев бяха отстранени от длъжност. Контролът над трезора беше поет от двама квестори, назначени от БНБ, които ще проверят финансите на КТБ и кредитния й портфейл. Пак за срок от 3 месеца бяха отнети и правата на акционерите на КТБ с над 10% участие. В интервюто си Чобанов прогнозира, че срокът на специалния надзор може да е и по-кратък, като посочи: "Виждате, че почват разговори с акционерите и те са сериозни - в лицето на ВТБ и Оманския фонд". Фондът държи 30,35% от КТБ, а руската банка ВТБ - 9,9%, като запази и гласа си като акционер, пише в. Монитор. Вчера се разбра, че на общото събрание на ВТБ в четвъртък за член на надзорния й съвет е бил избран бившият финансов министър Симеон Дянков

Виж коментарите (5)

Още по темата (201):
30.01.2024 Цветан Василев вече е с европейска заповед за арест
22.01.2024 Издават европейска заповед за ареста на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в СГП
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
22.03.2023 Кольо Парамов: Ако бяхме разкрили виновниците за КТБ, щеше да има уникален дисциплиниращ ефект
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).