ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Чинията" на Бузлуджа може да отвори за туристи догодина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:26 / 07.11.2021Коментари (10)1579
© фондация
Неделя, през лятото. Големи групи туристи, наши и чужди, се качват пеш или с автомобилите си до "чинията". Паметникът на връх Бузлуджа в Стара планина.

"Панаир от хора, любознателни, които се интересуват и от историята, и от архитектурната стойност на сградата. Дали паметникът работи или не работи, интерес към него има. И може да се превърне в атрактивен туристически обект", разказва пред Dir.bg Мелиха Неби, съсобственик на разположения наблизо хотел "Еделвайс". 

Там отсядат хора от целия свят, за да разгледат "чинията", за която са чували или пък прочели в класацията на 30-те най-грандиозни и изоставени паметници. Именно това привлича вниманието им и ги води в България - да видят сградата на живо.

"В цяла Европа хората ценят историята си. Хубава, лоша, тя е наша. И е добре да предадем миналото си по възможно най-добрия начин на наследниците си, отколкото да го заровим и оставим на произвола на съдбата", казва Мелиха.

Тя и съпругът й се заемат да възстановят хотела, строен в социалистическите години. Защото смятат, че и тази сграда, тънеща в разруха като паметника на Бузлуджа, има сантиментална стойност за мнозина. Преди 6 години дават нов живот на хотела, в духа на социалистическото време, но с модерно звучене, както казва Мелиха.

"Искахме да запазим историческата част и направихме галерия в една от залите, която разказва историята на върха и на паметника. С идеята, че тази история ще я разказваме на гостите си и на поколенията занапред".

Така с отварянето на хотела, започват да идват предимно чуждестранни гости. Прочели някъде за грандиозния паметник.

"Идват търсачи на силни усещания, индивидуални туристи, които планират сами разходката си в България, като си наемат коли от София или Варна. Това са хора, които се интересуват от история, от по-различни обекти, които туроператорите не показват на туристите", описва ги Мелиха.

Най-много от гостите им са от Германия. Но интерес има от целия свят - хора пристигат от Индонезия, Китай, Япония, Румъния, Чехия, Полша, Израел.

"Те не могат да си обяснят защо толкова грандиозно съоръжение е оставено на произвола на съдбата. А ние се чудим как да им обясним, че държавата беше в безизходица и не можеха да се разберат чий ангажимент е тази "чиния", разказва Мелиха.

Тя и семейството й са сред партньорите на арх. Дора Иванова, основател на фондация "Проект Бузлуджа" и двигател на инициативата за опазване на паметника. Мелиха и съпругът й се отзовават на призива за "осиновяване" на мозайките, които са част от "чинията".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
в Берлин има паметник на танк Т-34, въпреки че ЧА е сринала града - но там никой не "вие" да го съборят, защото имат малко повече мозък от бай Ганьо, който винаги иска да е в опозиция :)))))
-1
 
 
поредния червен глист иска да почитаме убийците,терористите,продажниците,загробили България и предали златния и резерв на рушляците!Защо не си го вземете,МАМИЦАТА ВИ ЧЕРВЕНА,да си го стопанисвате сами и да си пълните гушите?Да,ама не - искате ПАК някой да ви плаща сметките!
0
 
 
Аиде да не лъжеш и други живеем в Германия...Какво общо има един архиректурен шедьовър с дадена идеология и с типичната българска безстопанственост?.Можеш ли да кажеш докога братската могила в Пловдив и стадион Пловдив ще е най-скъпата публична собственост погребана поради прости кметове,къв беше проблема да стане обредна зала например.
-2
 
 
Не съм видял някъде в Германия паметник на Хитлер,Химлер,Гьобелс,Гьоринг,да не говорим,че НАРОЧНО преобразуваха град в Германия за да не напомня за гигантските масови събития на партията им!Свиньо доро и последователи,с какво тези червени терористи и убийци са *по-добри* от горецитираните?!? Мамицата ви червена,да пукнете вие и цялата ви рода!Съд и линч за всички вас!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: