Ченгел, Точев и Димитров съжалиха за случилото се на АМ "Тракия" през 2011 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:55 / 31.07.2014
3950
Апелативен съд - Бургас обяви за решаване въззивното наказателно дело срещу Ениз Ченгел, Николай Точев и Светослав Димитров за катастрофата на автомагистрала "Тракия" през 2011 г. Това съобщиха от съда.

Всички страни оспорват присъда на Окръжен съд - Бургас, с която Ченгел и Точев са признати за виновни за това, че на 15.06.2011 г. по автомагистрала "Тракия", в Пловдивска област, при условията на независимо съпричиняване, са причинили смъртта на 9 лица и средни телесни повреди на 11 лица, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност. Димитров е осъден за това, че на същата дата и място при управляване на автобус "Мерцедес" е нарушил правилата за движение - чл. 20, ал. 1 и 2, изр. 2 от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 9 лица и средни телесни повреди на 11 лица, като деянието представлява особено тежък случай. С първоинстанционната присъда Ченгел и Точев са осъдени на по 10 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит, а Димитров на 5 години лишаване от свобода при общ затворнически режим.

В съдебното заседание днес съдът изслуша държавния обвинител и пледоариите на защитниците на Ениз Ченгел.
В пледоарията си пред Апелативен съд - Бургас защитникът на подсъдимия Точев пледира той да бъде оправдан или делото да бъде върнато за ново разглеждане на първата съдебна инстанция. Адвокатът заяви, че в процеса не била изяснена каква длъжност е заемал подзащитния му в дружеството, собственост на подсъдимия Ченгел. И допълни, че Точев нямал задължение за извършване на технически прегледи на автобусите на фирмата. Той нямал и право да контролира шофьорите и механика.

Защитникът на подсъдимия Димитров също помоли той да бъде оправдан или наложеното му наказание да бъде намалено и да се приложи институтът на условното осъждане. Адвокатът оспорва заключенията на вещите лица, изготвили автотехническата експертиза по делото. Той коментира, че водачът не е можел да предвиди или установи съществуващия технически проблем по автобуса. Твърди се, че той е направил всичко възможно, за да овладее превозното средство и да минимизира щетите.

Адвокатите на двамата оспорва квалификацията "особено тежък случай" за деянията, за които са признати за виновен подзащитните им.

В защитната си реч пред Апелативен съд - Бургас тримата подсъдими изразиха съболезнования на близките на пострадалите и съжаление за случилото се. В последната си дума те помолиха да бъде отменена присъдата на Окръжен съд - Бургас и да бъдат оправдани.

Апелативен съд - Бургас обяви делото за решаване.


Виж коментарите (0)

Още по темата (119):
04.03.2016 Интерпол издирва Ениз Ченгел с червена бюлетина
11.02.2016 Интерпол на помощ за издирването на Ениз Ченгел
10.11.2015 Изчезна собственикът на рейса, който погуби деветима край Пловдив
21.10.2015 ВКС потвърди присъдите за катастрофата на АМ "Тракия", при която загинаха 9 души
05.01.2015 Общо 25 г. затвор за катастрофата на АМ "Тракия" от 2011 г.
31.07.2014 Осъдените за автобусния ад на АМ "Тракия" искат да бъдат оправдани
Още новини от Национални новини:
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
След обществената реакция: Главчев разпореди решението за частнат...
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).