Чаша от ХІV век доказа: Ракията е българска

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (41)
14:57 / 10.10.2011
10042
Древна находка окончателно доказа, че ракията е българско изобретение. Най-старият ракиен надпис върху чаша бе открит при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него откритието е сензация и е категорично доказателство кой народ е създал напитката.

Предстои снимков материал да бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, което се опитва от известно време да регистрира в Европейската комисия ракията като национален продукт. Така акцизът й може да бъде намален наполовина според европейските регламенти.

Преди три дни археологът проф. д-р Константин Тотев при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица намира фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски "Аз пих на празника ракиня". Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата "ракиня" всъщност е ракия.

"На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че тя е българско изобретение - каза проф. Димитров. - Щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавичнио на Мирослав Найденов. Ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще ни я вземат. Това е сензация. Аз самият бях изумен".

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (41)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).