Чакаме ред за продуктите "Стара планина"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (24)
09:07 / 09.09.2010
5725
В момента търговците се записват за месни продукти "Стара планина", каза вчера земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на правителството. Оказва се, че месопреработвателите не успяват да отговорят на търсенето на истински кюфтета и кебапчета. Имаме бум от заявки не сме очаквали толкова голям потребителски интерес към продуктите "Стара планина", каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Според него членовете на асоциацията, които ползват стандарта, са затрупани от въпроси, свързани със състава на месните храни с трибагреника. Хората ни се довериха, защото досега получаваха противоречива информация за това, което ядат, каза още Вътев. Около 40 предприятия са подали досега заявления да ползват стандарта "Стара планина", съобщиха още от асоциацията. Въпреки това мнозина не успяват да си намерят от продуктите "Стара планина",оплакаха се купувачи.

Няма фактори, които да водят до поскъпване на олиото, каза още министърът на земеделието. Той е имал във вторник среща със зърнопроизводителите, според които отсъстват фактори за ценовата истерия. Всяка година се правят опити да се пробва пазарът, особено в сезона на зимнината, коментира още Найденов. Цената на олиото се определя от външните пазари, беше категоричен председателят на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България Яне Янев.

За Черноморския регион определящи са Украйна и Русия. В момента у нас се предлага вносно олио от Унгария, Румъния, Италия и Турция. В същото време производителите на мазната течност са притиснати от големите търговски вериги, които им оставят много малки печалби. През тази година земеделските производители обявяват изключително високи цени на маслодайния слънчоглед, на които искат да продават. В началото на жътвата земеделците очакват по 600 лв. за тон слънчоглед.

За сравнение през миналата година цената е била почти двойно по-ниска - между 320 и 350 лв./т, уточни Янев.Масови проверки за качеството на храната в детските градини започват ветеринарите, обяви още аграрният министър. Вече има заповед от НВМС, с която са разпоредени проверки за качеството на предлаганата в детските градини храна. Министърът се е срещнал вчера по този въпрос с кмета на София Йорданка Фандъкова. През следващата седмица заедно ще посетят някои детски заведения, за да проверят на място какво ядат малчуганите. От 15 септември започват проверки за качеството на храните и в училищата, беше обявено седмица по-рано.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (24)
Още новини от Национални новини:
Тежък инцидент с дете в плевенския театър
Калин Стоянов: До момента са получени 388 сигнала за нарушаване н...
Много тъжна вест
Левон Хампарцумян: Инфлацията отново тръгна нагоре
Сигнал за взривно устройство на Летище София
Убийство с тухла и дървена вила разтърси България!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).