Бюрата по труда набират желаещи родители по програмата за детегледачки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
17:24 / 29.09.2017
15735
От днес Бюрата по труда започват да набират заявки от родители, които искат да наемат детегледачи, за да се върнат на работа. Условието децата е да не посещават ясла или градина.

Схемата "Родители в заетост" ще помогне на около 1500 семейства. Държавата ще търси детегледачите сред регистрираните безработни или пенсионери. Кандидатстването е до края на месец октомври.

Право имат родителите с деца до 5 годишна възраст, които не посещават ясла или детска градина. Чрез европрограмата държавата осигурява 20 млн. лв. за детегледачи, които ще се грижат за деца година и половина.

Родителите, които ще се възползват, трябва да се върнат на работа, ако са в майчинство. Ако пък са безработни - трябва да намерят препитание до 4 месеца от осигуряването на детегледача.

"Изборът на детегледачи след насочване от страна на бюрата по труда става единствено и само от родителите и семейството", уточни Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Допуска се детегледачи и родители да са в роднинска връзка. Предварително обучение не е предвидено. Детегледачите ще се назначават на трудов договор с изпитателен срок и ще са на минимална заплата.

Заявление за кандидатстване подават не само родителите, но и хората , които искат да са детегледачи.

Източник: bTV


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).