Бюджетът за подслушване се увеличава над два и половина пъти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
16:47 / 14.11.2013
5751
Създадената от БСП, ДПС и Атака Държавна агенция "Технически операции", наследник на едноименната служба в МВР, която прилага специални разузнавателни средства, ще получи двойно по-голям бюджет в сравнение с миналата година. Това става ясно от внесения в парламента проектобюджет за 2014 г.

Видно от програмните бюджети на МВР, за предходните години за подслушване и следене се отделяха малко под 20 милиона лева на година. Управляващите възнамеряват да осигурят на новосъздадената "ДАТО" два пъти и половина повече - 49 милиона лева. Увеличението става на фона на цялостното "свиване" на бюджетите на останалите държавни институции и съдебната система.

Агенция ДАТО беше създаден с промени в Закона за СРС още в първите дни на 42-то Народно събрание. Техни вносители са Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков, Христо Бисеров, Младен Червеняков, Атанас Мерджанов и Камен Костадинов. Основен защитник на промените обаче беше именно разследвания за пране на пари бивш депутат от ДПС Бисеров. В пламенни мотиви, вносителите записаха, че проектът има за цел да прекрати "безспорно най-скандалната тема, свързана с използването, осигуряването и прилагането на специалните разузнавателни средства", която те определиха като "престъпна злоупотреба"

Парадоксално в мотивите беше записано, че с промените се въвежда"най-безпристрастния начин за контрол - този на парите". Това значеше въвеждане на финансова обосновка, т.е. службата която иска прилагането на СРС, ги плаща от бюджета си. В тази схема обаче бюджетът на ДАТО трябваше да е много по-малък, защото разходите щяха да се покриват от институциите, които "поръчват" подслушването и следенето - прокуратурата, следствието и МВР. Депутати разказаха пред "Капитал", че ръководителят на ДАТО Цветан Китов в прав текст е казал, че няма да изпълни закона, защото финансовата обосновка на СРС-тата нямало как да "стане".

Бюджетът на ДАТО трябваше да е по-малък и защото от службата бяха извадени служителите, които обезвреждат експлозиви. Те бяха прехвърлени към Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Реформите, довели до създаването на ДАТО обаче пропуснаха службата за подслушване в ДАНС - "Специални операции". Наскоро стана ясно, че ДАНС е увеличила значително подслушването през първите шест месеца на годината - по план за цялата 2013 г. тя е трябвало да приложи 526 специални разузнавателни средства (СРС), но до края на юни техният брой вече е бил 876, или близо 65% повече от годишната прогноза. За сравнение - през първото полугодие на миналата година са приложени 264 СРС-та - повече от три пъти по-малко, а през цялата 2012 г. - общо 507.

Управляващите възнамеряват да увеличат и бюджета на ДАНС - с 33%.

Източник: в.Капитал


Виж коментарите (11)

Още по темата (15):
25.11.2014 Бюджетният дефицит от 3,7% остава, цесиите ще бъдат обявени за незаконни
27.08.2014 Президентът: Бюджетът е пълен с недъзи
29.07.2014 Депутатите актуализираха бюджета на Здравната каса с 225 милиона
13.01.2014 Менда Стоянова: Бюджет 2014 - грешни политики и още "сива" икономика
02.01.2014 Вижте новите данъци и такси за 2014 година
09.12.2013 Продължава обсъждането на бюджета за следващата година
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).