Бундестагът: Правителството в България иска да плячкоса държавата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (48)
15:08 / 29.06.2013
20935
"Бундестагът се самосезира по случая с България. Думите, които чух, са меко казано яки шамари. Чудех се даже как да преведа, че виждали тенденция правителството иска den Staat zur Beute machen - да жертва държавата или да плячкоса държавата. Реших да мина с по-слабото "жертва". Цитат от Берлин: Не може да имаш чак пък толкова голямо желание за власт, за да управляваш, търпейки една дясноекстремистка партия."

Това написа кореспондентът на "24 часа" в Германия Капка Тодорова в дневника си във "Фейсбук" по повод заседание на Комисията по европейските въпроси към германския Бундестаг вчера, на което депутатите обсъдили ситуацията в България при закрити врата.

"Бундестагът следи с безпокойство ставащото в България. Избори и смяна на правителства са съвсем нормални процеси в една демокрация. Когато обаче са разпознаваеми тенденции, че едно правителство иска да жертва държавата, това е неприемливо", казва шефът на комисията и депутат от управляващата партия на Ангела Меркел Гунтер Крихбаум пред българския журналист за "24 часа".

"Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е бил тежка грешка, заради която българският премиер ще трябва да възстановява загубеното доверие и на собствения си народ, и на европейските си партньори.

Доверие в Европа има само тогава, когато тя е вярна на себе си най-вече що се отнася до основополагащите ценности като демокрация и правов ред", казва Крихбаум, цитиран в кореспонденцията, публикувана в "24 часа".

Депутатите в Бундестага са също така силно обезпокоени от това, че новото правителство е на власт само защото се съобразява с една дясноекстремистка и антиевропейска партия като "Атака", дава да се разбере шефът на комисията по европейските въпроси и допълва: "Желанието за политическа власт никога не бива да е чак толкова голямо."

На въпрос дали България може да очаква санкции германският депутат заявява, че е нужно първо да продължи наблюдението.
"Като страна - член на ЕС, България е задължена да спазва най-високи стандарти на демокрацията и правовия ред. Всеки гражданин на България е гражданин и на ЕС, затова предупреждения от Брюксел не биха били намеса във вътрешните работи.

Надявам се, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще уважават тези общоевропейски стандарти, в противен случай ще се наложи Европейската комисия да се намеси", заявява още Крихбаум.


Виж коментарите (48)

Още по темата (543):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Вувузели на годишнината от протестите срещу Орешарски в Пловдив
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Пловдив излиза на протест прещу правителството
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).