Бум на схемите със застраховки и с фалшиви катастрофи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:24 / 03.06.2018
3557
Отбелязва се бум на застрахователните измами с коли у нас. Близо 20% от кражбите на автомобили са фиктивни, показват данните на полицията. Собствениците ги дават за разфасоване в автоморгите, а след това прибират застрахователната премия, твърдят разследващите.

Кражбата на линейка в Пловдив също е фиктивна. Прибира я не автокрадец, а собственик, който я е дал на лизинг, но не си е получил вноските, твърдят пред bTV отлично информирани източници от разследването.

По подобна схема стават и измамите в бизнеса с "Kаското" на средния клас коли.

"Автомобил, който е технически неизправен и ремонтът му струва една значителна сума, гражданинът решава да го обяви за откраднат, вместо да си го поправи", обясни Антон Дерменджиев от сектор "Автокражби" на СДВР. 

В моргите колите се изкупуват почти на безценица, след това се разфасоват и продават на части.

 "Ако автомобилът е застрахован за 10 хиляди лева, те го взимат за 1000 лева, 1500 таван. За гражданина е важно да го пласира някъде, парите ще си ги вземе от застрахователната компания", разясни Дерменджиев. 

"Обикновено този тип измами се случват с автомобили с по-значителна стойност – за 30-40, дори 100 хиляди лева", заяви Кирил Бошов, изпълнителен директор н азастрахователна компания.

Другият хит са схемите с фалшиви катастрофи. 

Бошов показва снимка на кола след ПТП през септември 2016 г. в САЩ и снимка от оглед след извършено ПТП на 3 април 2017 г. в България. "Сами виждате, че става въпрос за един автомобил", посочи Бошов. 

Вече смачканите в чужбина возила се регистрират у нас, а след това измамниците инсценират катастрофа и прибират застраховката. От бранша признават, че щетите им са за стотици хиляди годишно. 

Източник: bTV

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).