Българските младежи живеят при родителите си до 32-та си година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
17:35 / 17.08.2010
2721
32 години е средната възраст, до която младите мъже остават да живеят при родителите си. Едва когато навършат 28 години, мнозинството от момичетата напускат родния дом у нас. По привързаност към семейството България е сред рекордьорите в Европейския съюз, сочат данните от "Националната стратегия за младежта 2010-2020 г.", подготвена от просветното министерство.

"Българските младежи от 15-30 г. продължават да живеят все по-дълго в дома на своите родители в сравнение със своите връстници в другите държави от ЕС", отбелязват експертите от МОМН. Основната причина за продължително съжителство с родителите си е липсата на финансови възможности да живеят под наем или да си купят собствено жилище.

Българските младежи са сред най-късно намиращите си работа в сравнение с връстниците си от Евросъюза, сочи статистиката. 22 години е средната възраст, на която се започва първата работа у нас. Най-късно започват да работят в Румъния и Унгария - на 23-годишна възраст. Рекордът държат Холандия, Австрия и Великобритания, където младежите започват първата си служба около 16-17 години.

България е сред първенците по индекс на младежка безработица. Без работа стоят 22,5 на сто от нашенцитемежду 15 и 24 години, докато 20 е средният процент за ЕС, сочат последните данни. По този показател най-тежко е положението в Испания, където почти всеки втори младеж под 24 години е без заплата. Сивият сектор е най-сериозната заплаха пред младежкия труд у нас, гласи националната стратегия на МОМН.

"Недостатъчните професионални умения и практики в реална среда принуждават завършилите средни професионални училища и особено тези от общообразователните училища, след завършване на образованието си да започнат "първата възможна работа", коментират експертите от просветното министерство.

Според доклада най-често стаж "на черно" се трупа в сферата на търговията, услугите и обслужването. Един от препоръките за решаване на проблема е да се положат усилия за плавното преминаване на младите хора от учебната скамейка към пазара на труда чрез разширяване на стажовете и практиките в реалния сектор.

Източник: Монитор

Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).