Български учен с награда за проект, свързан с опазването на Черно море

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
19:03 / 08.12.2020
2479
Д-р Искра Колева, д-р Радослава Бекова и Любов Георгиева са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни идеи на официална онлайн церемония днес със специалното участие на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. Това е поредна година, в която двете дами подкрепят с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката.

Стипендиите "За жените в науката" са едни от най-очакваните и престижни научни награди в България, които тази година празнуват своята 10-а годишнина. Отличията, които се отпускат всяка година на млади жени учени, имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите иновативни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който д-р Радослава Бекова впечатли журито на "За жените в науката" 2020 г., е фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си проектът цели ограничаване на един от най-големите замърсители в наши дни – пластмасата. Това прави изследванията на д-р Бекова не само изключително актуални, но и от особено локално и регионално значение. Към момента тя е главен асистент в Института по океанология към БАН–Варна. Д-р Бекова е и първата носителка на стипендията "За жените в науката" с кариерна дейност в морската столица, като тя има спечелени и 2 високи отличия за научни постижения в областта на климатичните промени и рискове.

Д-р Искра Колева е името на втората стипендиантка по програмата "За жените в науката" тази година. Тя е способен млад химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски". Проектът, с който д-р Колева печели стипендията "За жените в науката" за 2020 г., е насочен върху изследване на свойствата на катализаторите и намаляване на вредните емисии в околната среда. В основата си изследването цели понижаване на замърсяването и вредните емисии във въздуха у нас, което е особено наболял проблем. Към момента София се нарежда в топ 10 в света на градовете с най-мръсен въздух. Това прави научната дейност на д-р Колева от голямо локалнo значение и с висок потенциал за приложимост.

Третата стипендиантка за 2020 г. е Любов Маринкова, която е невероятно талантлив астрофизик и е член на единствената група по звездообразуване у нас към катедра Астрономия на СУ "Св. Климент Охридски". Интересът ѝ към науката датира още от ранна детска възраст заради многото научнофантастична литература, която родителите ѝ четат. Проектът, с който тя печели стипендията "За жените в науката", е фокусиран върху изучаване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса: "Защо и как се раждат звездите?". Въпрос с повишена трудност, който е обект на интерес и изследване от учени по цял свят.

Тази година стипендиантската програма "За жените в науката" се провежда в България за 10-и юбилеен път в партньорство между L'Oréal България, СУ "Св. Климент Охридски" и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. За тези 10 години програмата успя да се наложи като един от най-престижите научни конкурси в страната и да отличи 27 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 135 000 евро.

От създаването си през 1998 г. и до днес "За жените в науката" продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 29%* от изследователите в световен мащаб). През последните 22 години "За жените в науката" е подкрепила и отличила над 3100 жени учени в 117 държави.

"Изминалите 10 години бяха изключително успешни за програмата "За жените в науката" в България! 10 страхотни години на откриване, насърчаване и отдаване на заслуженото внимание на огромния талант на българските жени в науката! Досега инициативата е отличила 27 дами, 27 изумителни изследователски кариери и 27 научни проекта на световно ниво! Искам да благодаря на всички, които подкрепят каузата "За жените в науката" – кауза, която L'Oréal България, Националната комисия за ЮНЕСКО – България и Софийският университет стартираха преди 10 години, за да постигнат равенство между половете в науката и да дадат на жените изследователи признанието, което заслужават. Вярвам, че 10 години по-късно можем с гордост да заявим, че сме една крачка по-близо до целта!" – каза Ваня Панайотова, генерален мениджър на L'Oréal България, по време на онлайн церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе уважено от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които г-жа Карина Ангелиева – заместник-министър на образованието и науката, г-н Георг Георгиев – заместник-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, Н. Пр. Флоранс Робин – Посланик на Франция в България, проф. Николай Витанов – заместник-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Новото единадесето издание на "За жените в науката" предстои да започне след броени дни с отваряне на приема на кандидатури за 2021 г. в търсене на най-талантливите българки учени.

Националната програма за стипендии е част от световната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО "За жените в науката", създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни проекти.

Националните стипендии "За жените в науката" на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма "За жените в науката" е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите "За жените в науката".  Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата InternationalRisingTalents, както и национални и регионални стипендии. Програмата "За жените в науката" се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила над 3100 жени от 117 държави.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).