Български моряци решават - билет за вкъщи или нов круиз

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:02 / 17.01.2012
1779
"Синът ми е добре. Всичко за него и останалите българи от екипажа свърши добре. В семейството изживяхме голям стрес, когато научихме за инцидента и не знаехме какво е станало, докато не се обади. Чухме се един път, но това е достатъчно".

Това разказа Наско Димитров, бащата на Росен Димитров, един от нашите моряци на борда на "Коста Конкордия". Той е на 31 години и работи като елинженер на борда, обясни бащата. "Повече информация няма да дам, аз съм бивш военен и бивш спортист", отсече той, но трудно овладяваше вълнението си. Наско Димитров е охрана на банков клон и вчера изпълняваше служебните си задължения. Родителите на Росен живеят в кв. "Владислав Варненчик", а самият той - на другия край на Варна - в кв."Чайка".

Бащата на Росен не знаеше дали синът му ще се прибере след инцидента. "Шефовете на италианската компания ще кажат това. Повече не ме питайте", каза бащата и категорично отказа да бъде сниман. Съседка на семейство Димитрови, отскоро настанена в жилищния блок, знаеше само, че Росен е моряк, но дори не беше чула, че е сред спасените на злополучния кораб.

"Светът не познава друга такава история след "Титаник", каза вчера Йордан Ачев, шефът на "Комак" ООД, която изпраща български моряци за италианската "Коста Круизес". Вчера в офиса на менинговата фирма продължаваха да идват кандидати да работят за нея. "Комак" ООД е единствената оторизирана фирма да представя италианците у нас. "Момчетата са добре, в настроение, чуха се със семействата си", потвърди отново Ачев.

Той заяви, че представители на италианската компания се срещат в Генуа с нашите от екипажа и ще изпълнят желанията им дали да се приберат в България, или да продължат договорите си на други кораби. Йордан Ачев успял да се свърже само с Георги Стоев, от когото разбрал, че българските моряци са напуснали потъващия кораб без проблеми.

Двама от тях останали само по гащеризони в паниката, но за тях са се погрижили и ги облекли. Сега моряците ни, които са на възраст между 30 и 45 години, са настанени в казарма.

Петима от тях са от Варна, а само Детелин Добрев е от Бургас. Той е хладилен инженер, "уникален професионалист", щом се качи на кораб, не го пускат да си тръгне, каза за него шефът на фирмата. Камен Пеев е тръбар - на отговорна длъжност е, грижи се за цялата водопроводна система в барове и ресторанти.

"Между другото той е много добър диджей", похвали го Ачев. Разговарял е с италианската компания след инцидента за възникналите технически проблеми. От там дали супероценка за работата на първия механик на кораба - Петър Петров. Той веднага реагирал, след като е заседнал корабът, и спрял елнапрежението. Веднага пуснал аварийния генератор, но неговите възможности не били предвидени за такова натоварване.

От компанията са уверили, че Петров няма никаква вина и се справил чудесно. Първият механик се качил на борда на 19 декември след отпуск. Няколко дни преди инцидента се качил Николай Вачев. "Слава богу, всички са живи и здрави, през цялото време се молех за оцеляването им, ходех и на църква, казва Йордан Ачев. Той посочи, че италианската компания има 18 пасажерски кораба.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
12.02.2015 Дадоха 16 г. затвор на капитана на "Коста Конкордия"
27.02.2012 Нов инцидент с италиански лайнер, пожар лумнал до генераторите
22.02.2012 Трагедията с "Коста Конкордия" се разраства, намериха още 4 тела
20.02.2012 Капитанът на "Коста Конкордия" вземал кокаин?
07.02.2012 Капитанът на "Коста Конкордия" може да бъде осъден на 2 500 години затвор
05.02.2012 На косъм се размина нова трагедия, подобна на тази с "Коста Конкордия"
Още новини от Национални новини:
Напаст ликвидира хиляди декари в Родопите
Стефан Янев: Не разбрах защо беше нужно това извънредно заседание...
Хампарцумян: Aко "Уникредит" и "Пощенска банка" придобият ПИБ, то...
Кирил Петков коментира трагичната катастрофа, няма идея защо е пр...
Бизнесмен от най-стария морски курорт в България: Премахваме олин...
Ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от евроз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).