Българка: Заразена съм със "Зика", като грип е!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:10 / 02.03.2016
9803
Лора Трайкова-Гонсалвес, която живее в Рио де Жанейро, е българка, заразена с вируса "Зика". Тя разказва, че инфекцията започва като обикновен грип, но 5 дни по-късно започват и обривите.

Тя подозира, че се е заразила от комар по време на карнавала в Рио, когато е прекарала доста време навън заедно със съпруга си. Отчита като грешка, че не е използвала репелент.

Жената усетила, че се разболява преди две седмици - имала болки в цялото тяло и вдигнала температура. Отишла и на лекар на следващия ден, но от клиниката заключили, че е обикновен грип, защото нямала обриви.

Пет дни по-късно обаче вече забелязала първите зачервявания. Отначало решила, че става въпрос за алергична реакция, защото вече била преживяла нещо подобно, а и се била излагала на слънце. Не след дълго обаче започнала да усеща болки и скованост в двата си показалеца и в ходилата.

Отишла на лекар и там станало ясно, че е болна от зика. Лора обаче обяснява пред "24 часа", че за лекарите вирусът е все още доста непознат и не се знае дали тя ще успее да си изгради имунитет.

"Всъщност различното усещане от зика в сравнение с познатите ни в България вирусни инфекции е само изтръпването и болките в ръцете и краката", обяснява Лора.

"Ако ви ухапе комар, приносител на зика, болестта ще се развие след около 10 дни и би трябвало да отшуми в рамките на 3-5 дни", разказва Лора. Тя подозира, че е ухапана от комар по време на карнавала, когато доста е обикаляла по улиците.

"Грешката ми беше, че не използвах репелент, нито пък съм се хранила с кой знае колко богати на витамини от групата Б храни, както препоръчват", разсъждава още жената.

Лора казва, че познава и още една българка, която вече е прекарала вируса. А само докато Лора е била в поликлиниката, още четири жени са били диагностицирани с вируса.

Виж коментарите (3)

Още по темата (11):
21.05.2016 Вирусът зика достигна Африка
05.03.2016 Откриха доказателства за връзка между вируса Зика и аномалии при новородени
03.03.2016 Тигрови комари заплашват Пловдив с вируса "Зика"
28.02.2016 Броят на заразените с вируса зика в САЩ достигна 147 души
17.02.2016 СЗО иска 56 млн. долара, за да се пребори с вируса "Зика"
06.02.2016 Насекомото, от което тръгва вирусът "Зика", засечено в Пловдив
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).