България лекува Европа, САЩ, Китай и Латинска Америка с билки за милиони евро годишно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:52 / 21.06.2017
3048
България лекува Европа, САЩ, Китай и Латинска Америка с билки за около 35 - 40 млн. евро годишно в зависимост от реколтата и цените на международните пазари. Страната ни изнася 15 хил. тона сухи билки в света всяка година. Не разполагаме с абсолютно точни цифри за експорта ни на билки, защото различните видове се търгуват на различни цени всяка година. Другата причина е, че стоката е ориентирана предимно към страните от ЕС и не минава митнически контрол, съобщи за "Монитор" Марлен Стояновска, председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите.

Най-голямо количество от нашите билки се продава в Германия, САЩ, Латинска Америка, а напоследък се наблюдава интерес и от Китай. "Цените са изключително променливи. Първо, защото се влияят от международния пазар, но времето също оказва влияние. Ако завали дъжд и се компрометира реколтата, цените се качват, ако пък реколтата е много богата, те падат. В момента на берачите на липа се плаща по 2,50 лева за килограм суров цвят", заяви Стояновска. По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) у нас действат близо 800 пункта за изкупуване на билки.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).