България е сред страните с най-много аптеки на глава от населението

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:24 / 07.10.2016
3008
България е сред страните с най-много аптеки на глава от населението, отбеляза във Варна председателя на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов. Той посети морската столица за откриването на първата университетска аптека в страната в МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов".

Илко Гетов каза, че аптеките в страната са над 4200, от които 3800 работят. Според него оптималната цифра за страната е около 3000. Той подчерта, че един от основните проблеми в тази връзка е неравномерното разпределение по територията на страната на обектите, които търгуват на дребно с лекарства. 

"Те са концентрирани в икономически атрактивни региони и в печеливши области, а хората, които живеят по далече нямат лесен достъп до аптечната услуга. Регионите, които са най-зле откъм обезпеченост са Разградско, Търговишко, Смолянско, Силистренско също. В Силистренска област например практикуват само 52-ма фармацевти", допълни Илко Гетов.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз коментира и друг от проблемите в сектора - осигуряването на аптеки, които да работят денонощно. 

"Най-удачният вариант е да се направят клъстери от аптеки, които отговарят на критериите да работят денонощно и да се направи специален фонд, с който те да бъдат подкрепяни. Този фонд може да бъде държавен, може да бъде и към фармацевтичния съюз, има различни варианти, но без нашето участие това не може да се случи" - каза още той.

Илко Гетов отчете, че необходимостта да работят през нощта е икономически неизгодна за аптеките, тъй като клиентите по това време са малко и купуват дребни неща.

Източник: Черно море


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).