Българите между 40 и 44 години може да останат без пенсии

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:59 / 17.08.2017
6514
Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас, тъй като няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата. 

Статистиката сочи, че родените през 1981 - 1982 г. са поколението Х - за тях няма да останат достатъчно работещи млади, които да захранват системата, съобщава bTV. Ще получават ли пенсии днешните работещи българи и кое е поколението Х у нас. 

Към момента работещите българи все още са повече от пенсионерите, но картината към 2037 г. - само след 20 години - е съвсем различна. Тогава ще има близо 500 хил. пенсионери и недостатъчно работещи млади, които да издържат системата. Изчисленията показват, че българското поколение Х - това, за което няма да има достатъчно работещи млади - вече е факт. Това са хората, родени от 1973 до 1977 г., които в момента са на между 40 и 44 г. Техният брой е 537 хил. Всяко едно поколение след тях ще бъде в същата ситуация - при достигане на пенсионната възраст, няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата. 

Според бившия социален министър Иван Нейков опасност за тотален срив в системата и спиране на изплащането на пенсиите у нас не съществува. "Вашият анализ е верен и това се знае от 20 години. Това са стабилни тенденции, заради които започнахме пенсионната реформа още през 2000 г.", пояснява Нейков. 

По думите му ако българската пенсионна система изпадне в подобна ситуация, тогава липсите ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат. "В момента стабилността се крепи на ниските пенсии. Ако утре станат 2 пъти по-високи - край. Това е нещо, което тревожи всички в Европейския съюз, най-застаряващата общност в целия свят", пояснява Нейков. 

Той е категоричен, че не може да се прави сравнение между пенсиите на британците и тези у нас, тъй като мащабите са съвсем различни - английските пенсионери харчат техните пенсии във Великобритания, например. "Не казвам, че на нашите пенсионери им е по-лесно, но да не забравяме българския феномен, че 92% от всички българи имат собствени жилища, докато 80% от британците живеят под наем", припомня Нейков. 

"В момента у нас 2,5 млн. българи са на трудов договор. Отделно имаме самонаети, имаме предприемачи. Общият брой на осигуряващите се е над 3,5 млн. В момента ние сме в това състояние, което тресе целия ЕС - при други страни 4 работещи издържат 1 пенсионер, а у нас - 2 издържат 1", пояснява още Нейков. 

По думите му безработица при висококвалифицираните служители у нас няма, като проблемът е при т.нар. "отчаяни безработни" - "Те вече не вярват на системата и не се появяват в нея. Дори не ги отчитаме", пояснява Нейков. Бившият социален министър е категоричен, че пенсионната възраст у нас ще продължи да се вдига, за да може системата да бъде стабилна.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).